Még 2011. március 11-én egy erős földrengés és az azt követő szökőár a történelem egyik legnagyobb atombalesetét okozta Japán északkeleti részén. A cunamiban több mint 18 ezren meghaltak.

A múzeumot Fukusima prefektúrában, Futabában hozták létre. Ebben a városban is voltak reaktorai a súlyosan megrongálódott Daiicsi atomerőműnek. Tárgyak és videók mellett helybeliek személyesen is mesélnek a látogatóknak. A katasztrófa után az atomerőmű három reaktorának hűtőrendszere leállt, a reaktormag pedig megolvadt.

Egy japán vizsgálóbizottság szerint a baleset elkerülhető lett volna, a következményeit pedig hatékonyabb intézkedésekkel enyhíteni lehetett volna.

A fukusimai atomerőművet működtető vállalat, a Tepco három volt igazgatóját azzal vádolták, hogy nem tettek meg mindent a katasztrófa elkerüléséért, de végül tavaly felmentették őket.

A múzeumot eredetileg júliusban nyitották volna meg, egy időben a tokiói olimpiával, hogy jelképezzék a térség újjáéledését, a járvány miatt azonban egy évvel elhalasztották a játékokat - írta a portál.