Henryk Kowalczyk lengyel környezetvédelmi miniszter úgy gondolja, hogy országának tíz éven éven belül rendelkeznie kell atomerőművel. Enélkül nem lesz képes teljesen lemondani a szénalapú áramtermelésről 2050-ig - idézte a tárcavezető nyilatkozatát a Business Insider Polska.

A miniszter a szén jövőjéről szólva kifejtette: természetesen le kell mondani erről az energiaforrásról, de ezt, "megfontoltan", fokozatosan kell megtenni, közben kiépítve az új energiaipart. Ennek része lehet az atomenergia. "Nem tudom, mit mondanak a környezetvédők, de én más utat nem látok" - mondta Kowalczyk.

A minisztert megszólaltató újságíró megjegyezte, hogy a lengyelek félnek az atomerőművektől, ám a bölcs politikus nem jött zavarba. Mint mondta, tudja, hogy még mindig él Csernobil emléke, de az atomerőművek meghibásodása kicsit olyan, mint a légi katasztrófa: nagyon ritka, ám látványos (sic!). Szerinte arra is emlékeztetni kell az embereket, hogy a csernobili és a fukusimai nukleáris katasztrófán kívül nem volt jelentős ökológiai katasztrófa az atomenergia történetében. (Bár ez éppenséggel egyáltalán nem igaz.)