Jelenleg a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkján a próbaüzemet megelőző hálózatra kapcsolási szakasz tart - tájékoztatott a Roszatom november 16-ai cikkünkre reagálva, mely szerint egy transzformátorban robbanás történt. Ezen szakaszban a blokkot 500 MW villamos teljesítményig terhelik fel és ellenőrzik a rendszerek rendeltetésszerű működését, miközben többször is csökkentik a teljesítményt.

Az előírt program szerinti tesztelések során derült ki, hogy egyes elektrotechnikai eszközök (kis méretű mérőtranszformátorok) cserére szorulnak. Ezek a berendezések a Belorusz Atomerőműben is használt négy biztonsági osztálybesorolás alapján a negyedik - legalsóbb - biztonsági osztályba soroltak, és ezért nem szerepelnek a belorusz nukleáris hatóság nukleáris biztonságot érintő berendezéseket felsoroló listáján.

A meghibásodott berendezések cseréje a technológiai előírásoknak megfelelően történik. Az elkövetkező napokban befejeződik a meghibásodott berendezések cseréje, elvégzik a beállítási munkálatokat és az üzemi próbát. Ezt követően a blokkot még ezen a héten ismét rákapcsolják a hálózatra. A blokk 2021 első negyedévében esedékes kereskedelmi üzemkezdetének ütemtervét az eset nem befolyásolja.

A történteknek semmilyen kihatása sincs a Belorusz Atomerőmű nukleáris és sugárbiztonságára, a meghibásodás a Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skálán (röviden: INES-skála) 0-ás besorolású, azaz az eset nem jelentésköteles a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felé.