A Lengyelország és az USA közti együttműködés az atomenergia terén szembe fordítaná a lengyeleket Európával - idézi az onet.pl a rubaltic.ru hírportálon megjelent véleménycikket, amely gyengéd féligazságokkal próbálja mérgezni a még csak szándék formájában létező nukleáris együttműködést. Az orosz cikkíró szerint az Európai Bizottság nem fogja engedélyezni a beruházás kormányzati támogatását, márpedig manapság nem lehet atomerőművet építeni állami támogatás nélkül.

Emellett az amerikai cégek betörése az európai nukleáris piacra ki fogja váltani a hasonló projektek kivitelezésére képes európai vállalatok mögött álló kormányok ellenkezését, mert - véli az orosz portál - a nyugat-európai kormányok nem fogadják el, hogy Európán kívüli vállalatok jelenjenek meg a kontinens nukleáris iparában.

A cikk egyfajta reakció arra a lengyel nukleáris vízióra, amelynek újabb építőkockái váltak a minap láthatóvá. Néhány napja Lengyelország azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy hagyja jóvá az ország első atomerőműveinek építéséhez nyújtott állami támogatást. A World Nuclear News által is hivatkozott lépést Piotr Naimski, a stratégiai energiainfrastruktúrát kezelő szaktárca államtitkára azzal indokolta, hogy "manapság lehetetlen atomerőművet megépíteni állami támogatás nélkül".

Az október 19-én Lengyelország és az Egyesült Államok által kötött 30 éves kormányközi megállapodás, mely a lengyel polgári atomenergia-program kidolgozására szól, azt célozza, hogy 2040-ig az európai országban épülhessen hat atomerőművi blokk. Naimski szerint másfél éven belül megkezdik az amerikaiak az előkészítő, tervezési munkát, melyből a Westinghouse, a Bechtel és a Southern Company veszi majd ki leginkább a részt. Ezzel egyidőben a két kormány - amerikai pénzintézetekkel kiegészülve - javaslatokat készít majd a lengyel atomprojekt finanszírozási szerkezetére vonatkozóan.

Az október elején frissített lengyel atomenergia vízióban az szerepel, hogy az ország 2033-ig megépíti első atomerőművét. Ehhez a most kötött megállapodás szerint 18 milliárd dollár értékben vásárolna amerikai cégektől nukleáris technológiát. Ez azonban nem az erőműépítési projekt büdzséjét terhelné - hisz annak ezidáig még a szerkezetét sem dolgozták még ki.

Mi fáj? Gyere, mesélj!

A lengyel hírportál szerint valójában az fájhat az oroszoknak, hogy az EU a kínai és az orosz cégek behatolását nézi rossz szemmel. Az Európai Bizottság nemrégiben elindított egy beruházás-monitorozó mechanizmust, amelynek célja megvédje az uniós gazdaság stratégiai önállóságát a kelet felől érkező behatolási törekvésekkel szemben. Ez a rendszer már októbertől él.

Emellett a bizottságnak inkább az orosz nukleáris fejlesztésekkel volt gondja, például a paksi bővítéssel kapcsolatban fogalmaztak meg fenntartásokat, illetve a Fehéroroszországban épült orosz atomerőművel szemben (képünkön), amely számos európai ország szerint nem felel meg az uniós biztonsági követelményeknek. Az orosz portál szerint persze nem erről van szó, hanem arról, hogy előre meg akarják akadályozni Lengyelországot abban, hogy a belorusz atomerőműtől vásároljon elektromos energiát. Ez lenne az alternatívája annak, hogy - amerikai technológiával - saját nukleáris reaktorokat telepítsenek.

Folytatva a fúrást a rubaltic.ru megjegyzi, hogy az energiaipari szakértők, a közgazdászok és az utca embere egyaránt felteszi magának a természetesen adódó kérdést: vajon van-e pénze Lengyelországnak arra, hogy drága nukleáris fejlesztési programot indítson? Emlékeztet arra, hogy a varsói kormánynak engedélyeztetnie kell az Európai Bizottsággal az ehhez szükséges állami támogatást. Hozzáteszi még, hogy Brüsszel várhatóan nem járul majd hozzá ahhoz, hogy európai uniós támogatásokból finanszírozzák a beruházást.

Mondj el mindent!

A lengyel kormány elismeri ugyan, hogy állami segítség nélkül nem fog menni az atomerőmű-építés, de egyrészt nem akarnak igénybe venni ehhez uniós pénzt, másrészt van rá példa, hogy az unió belemegy a támogatásba. Példaként a brit Hingley Point C projektet hozzák fel, amely az Egyesült Királyság európai uniós tagsága idején átment ezen a próbán. Tette ezt annak ellenére, hogy az atomellenes lobbi, élén Ausztriával igyekezett megakadályozni ezt. Emellett az Európai bizottság támogatta belga nukleáris erőművek élettartam-hosszabbító modernizálását.

Az utolsó brit dinoszaurusz

Hinkley Point C, melynek első ötletével még Margaret Thatchert állt elő, az Egyesült Királyság történetének egyik legfurcsább építési projektje, Nem csak azért, mert évtizedeken keresztül tervezték, elszálltak a költségek, miközben az ipari kémkedés és a sorozatos munkahelyi öngyilkosságok árnyéka is vetül már rá, hanem mert még mindig nincs készen. - A Napi.hu nemrég ezért is döntött úgy, hogy érdemes "a világ legdrágább atomerőműve" eddigi történetét feldolgoznia.

Az orosz internetes portálnak azonban van egy "mindent eldöntő" érve is a lengyel terv ellen. A rubaltic.hu cikkírója szerint ugyanis a projekt komoly konfliktushoz vezethet az USA és az EU között, mégpedig azért, mert fenyegeti Lengyelország szuverenitását. Az atomenergia fontos meghatározó tényezője a külső erők stratégiai jelenlétének, politikai befolyásának a kontinensen, ezért - miután 2004 és 2007 között bővítették ennek az energiafajtának a felhasználását - az EU a nukleáris erőművek bezárásának lehetőségét keresi.

Tőlem ne félj!

A lengyel hírportál ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet arra, hogy a stratégiai-geopolitikai összefüggésekkel a lengyelek is tisztában vannak. Ami azt illeti, kifejezetten szeretnék, ha az amerikai részvétel az atomprogramjukban megerősítené az USA stratégia elkötelezettségét a régió iránt, illetve jelenlétét Kelet-Közép-Európában az orosz befolyás ellensúlyozása érdekében. Egyébként az EU nem atomenergia-ellenes, ez Németországra igaz, ahol úgy döntöttek, megválnak ettől az áramtermelési módtól.

A lengyel kormány úgy látja, hogy az amerikai atom segíti az ország energetikai függetlenségének megteremtését, és az egyik eszköze annak, hogy korlátozza az orosz befolyást a kelet-közép-európai régióban. Ezért már korábban is kaptak orosz bírálatot.

Szembe jön a valóság

Lengyelország nukleáris energetikai vízióinak aktuális tézisei ellenére nem lehet elmenni amellett sem, hogy az ígéreteken túl mi zajlik jelenleg a szektorban. A PGE, mint a legnagyobb lengyel villamosenergia-termelő vállalat éppen a napokban tette le a garast amellett, hogy az évtized végére áttér az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közüzemi szolgáltatásokra. Mindezt azt követően vállalta be a cég, hogy a frissen kiadott, 2050-ig szóló stratégiája teljes klímasemleges működést céloz meg a PGE számára.

Egyetlen évtizeden belül teljesen más vállalattá válunk

- mondta a CEE Energy Newsnak Wojciech D±browski, a vállalatcsoport igazgatóságának elnöke, aki hozzátette: a befektetési politikájuk a következő években egyértelműen a megújuló energiaforrások felé fordul. Az átmenet az alacsony és nulla szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokba beruházásokkal, illetve a hálózati infrastruktúra fejlesztésével fog megtörténni.

A beruházásokra 2030-ig 75 milliárd z³otyt (mintegy 16,3 milliárd eurót) fordítanak, melyben a megújuló energiaforrások részesedése 50 százalékról indul, és folyamatosan növekszik. Ezzel az a cél is teljesíthető a cég szerint, hogy az évtized végére a hőtermelésben elérje az alacsony szén-dioxid-kibocsátású források aránya a 70 százalékot. A PGE megújuló energiás portfólióját alapvetően a szélenergia és fotovoltaikus (nap) energia erősödésére építik; 2030-ig a cégcsoport 2,5 gigawatt (GW) új offshore (tengeri) szélerőmű termelőkapacitás rendszerbe állításával képzeli el, és arra készül, hogy e mellé 3 GW napelemes erőművi potenciált és legalább 1 GW plusz onshore (szárazföldi) szélerőművi termelőerőt ad majd a lengyel villamos energia rendszerbe.

Mindez azért lényeges a lengyel nukleáris terveket illetően, mert a PGE jelenleg lépéskényszerben van: "valamire" le kell váltania a portfóliója több mint 80 százalékát kitevő szén (kőszén és lignit) alapú technológiát. És ebben a helyzetben fogadkoznak úgy, hogy 2030-ra szeretnék elérni az 50 százalékos megújuló energia részarányt (amivel a szén-dioxid-kibocsátásuk 85 százalékkal csökkenhet). Ráadásul a cégcsoport láthatóan úgy véli, hogy ők vannak a leginkább megfelelő helyzetben ahhoz, hogy vezető szerepet töltsenek be a lengyel energetikai iparág változtatásában. Ergo: a PGE mutatja az utat, mehet mindenki utánuk. Márpedig atomenergiáról és reaktorépítésről e szakmai alapú közlési folyamat eddig szót sem ejtett.