Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén – közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint

2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami „több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg”.

A számokat a norvég szervezet röviddel azt követően tette közzé, hogy Moszkva bejelentette: taktikai atomfegyvereket telepít az Ukrajnával szomszédos Belaruszba.

 

 

 

Ezért fogadja Belarusz Oroszország atomfegyvereit

A belorusz külügy szerint a NATO lépései miatt kényszerült Minszk az orosz atomfegyverek befogadására, tehát az Egyesült Államok és szövetségesei nyomást gyakoroltak rájuk. Bővebben>>>

A világ atomarzenáljának növekedéséhez tavaly összesen 136 új atomtöltettel Oroszország (amely 5889 atomtöltetével a világ legnagyobb készletével rendelkezik), valamint Kína, India, Észak-Korea és Pakisztán járult hozzá.

„Ez a növekedés aggasztó, és folytatja a 2017-ben elkezdődött tendenciát” – jegyezte meg a jelentésért felelős egyik vezető, Grethe Lauglo Ostern.

A teljes atomfegyverkészlet viszont – beleértve a szolgálatból kivont fegyvereket is – továbbra is csökkentő tendenciát mutat. A számuk egy év alatt 12 705-ről 12 512-re csökkent, az Oroszországban és az Egyesült Államokban megsemmisített régi atomtölteteknek köszönhetően.

 

 

 

Putyin felrúgta a megállapodást: kiszámíthatatlan veszélyek leselkednek a világra

Aláírta az orosz államfő azt a törvényt, amely felfüggeszti Oroszország részvételét a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött orosz-amerikai Új START-szerződésben. Bővebben>>>