A dél-koreai lapok arról írnak, hogy Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantásra készülhet - jelentette a BBC. Az ország újraegyesítésért felelős minisztere azt mondta parlamenti képviselőknek előtt, hogy növekvő aktivitás - járműforgalom és emberi tevékenység - látható a sztálinista rezsim fő tesztközpontja körül. Egy állami tisztviselő szerint a mozgások nagyon hasonlítanak ahhoz, amit a február 12-ei előző nukleáris kísérlet előtt tapasztaltak. Azt egyik forrás sem részletezte, honnan szerezték az információkat.

A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője szerint elképzelhető, hogy az északi állam egyszerre, egymással párhuzamosan végez egy atomrobbantást és fellő egy ballisztikus, azaz nagy hatótávolságú rakétát. Ugyanakkor szerinte a nukleáris központ környékén megfigyelhető mozgolódás nem feltétlenül jelenti egy újabb teszt előkészítését, ugyanis számos egyéb célú létesítmény van ott, ezért lehet, hogy ezek egyikében történik valami.

A hét végén az észak-koreai állami rádió folytatta sajátos műsorfolyamát, amelyben a háború lehetőségét és a megtorlás különböző módjait ecsetelik a hallgatóknak. Izgalmas műsorok szólnak a biológiai és kémia hadviselésről, az atomcsapásokról, amit a katonai felkészülés eseményeinek részletezése színez. A Japán védelmi minisztérium elrendelte, hogy lőjenek le bármilyen rakétát, amely Észak-Koreából a szigetország felé indulna. Az USA elhalasztott egyik ballisztikus rakétájának tesztjét, nehogy valamit félreértsen az éppen elnyúló paranoiás rohamot átélő sztálinista rezsim.

Az elemzők egy része úgy véli, hogy az északi állam barátságtalan intézkedések sorával alátámasztott verbális háborúja valójában a bő egy évre hatalomra kerül ifjú vezér, Kim Dzsung-un hatalmának megerősítését szolgálja. A háború veszélyét csökkenti, hogy az észak-koreai hadsereget Oroszország és Kína látja el üzemanyaggal, és mindkét ország hangsúlyt helyez arra, hogy a rezsim csak néhány napra elegendő készlettel rendelkezzen. Igaz ugyanakkor, hogy az elmúlt két évtizedben az előző amerikai adminisztrációkat sikeresen zsarolták az atomfenyegetéssel, egyebek mellett élelmiszersegélyeket csikartak ki ellenfeleikből.