Jelentősen, akár 100-200 euróval nőhet vagy már nőtt is néhány úgynevezett régi nyugdíj Szlovákiában - derült ki a pozsonyi Új Szó híréből. A társadalombiztosító január óta 72 ezer nyugdíjat számolt át, összesen 135 ezer ember számíthat kisebb-nagyobb emelésre.

A biztosító az úgynevezett régi nyugdíjakat, vagyis a 2004. január 1-je előtti szabályozás alapján nyugdíjba vonultak járandóságát számítja át. Jelenleg 450 ezer olyan nyugdíjas van, aki a nyugdíjreform előtti szabályok alapján kapja a nyugdíját, de az átszámítás csak mintegy 135 ezer nyugdíjasnak jelent emelést.

Ennek a csoportnak több mint a fele, több mint 71 ezer ember már megkapta az értesítést a magasabb összegről. A biztosítónak október végéig kell befejeznie az átszámítás folyamatát, amelyet januárban kezdett. Azok, akinél az jön ki, hogy a jelenlegi nyugdíjnál alacsonyabb járadékra lennének jogosultak, továbbra is az eddigi összeget folyósítják.

Megkapta már az emelést az a mintegy 14 ezer nyugdíjas is, aki az 1988 előtti szabályok alapján vonult nyugdíjba. Ők egységesen 25,5 euróval kapnak többet, mert a biztosító nyilvántartása nem teszi lehetővé a pontos nyugdíjszámítást. A lap információi szerint lesznek olyanok is, akiknek a változás akár 200 eurós nyugdíjemelést hozhat.

A fotó forrása: Shutterstock