A jelenlegi kormányzati ciklusban 38 százalékkal nőtt a bruttó minimálbér, amivel Magyarország az Európai Unió éllovonalában helyezkedik el - állítja a Policy Agenda kutatócsoport. A nettó növekedés azonban messze elmaradva ettől csupán tíz százalék.

Az egykulcsos adórendszer bevezetése, illetve az alacsony keresetűeket megillető adókedvezmény-rendszer eltörlése a minimálbérekre gyakorolta a legnagyobb hatást. Ezek következtében jelentősen emelkedett a legkisebb bér adóterhelése, miközben nettó összege igazából nem változott.

Ennek megfelelően 2014-ben a minimálbér nettó összege várhatóan 66 482 forint lesz, míg 2010-ben 60 236 forint volt. A változások legnagyobb haszonélvezője a költségvetés, amelynek adóbevétele - ha 150 ezer minimálbért keresővel számolunk - a családi adókedvezmény nélkül 33 milliárd forinttal nőtt 2010-hez képest. Eközben a nettó bérek emelkedése nyomán csak 11 milliárd forinttal marad több a legkisebb keresetűek zsebében.

Hátul Európában

A bruttó bér 38 százalékos emelése a növekedési ranglista harmadik helyére teszi Magyarországot az EU-ban. A 2014-es adatok alapján csak Romániában és Bulgáriában nőtt jobban a legkisebb keresetűek jövedelme 2010 és 2014 között. Ez a sorrend várhatóan akkor sem lesz változik, ha az összes tagállam adatai nyilvánosságra kerülnek.

Ugyanakkor tízszázalékos nettó bérnövekedésével Magyarország a központilag meghatározott minimálbérrel rendelkező 21 EU-tagállam összehasonlításában csak a 11. helyre került. A négy Visegrádi-országot, a balti államokat, Romániát, Bulgáriát, Szlovéniát és Horvátországot tekintve Magyarország a 9. helyen áll.

Adózzanak a lúzerek?

Azokban az uniós államokban, amelyekben egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer van, a járulékok tesznek különbséget a bérek között. Ezt is figyelembe véve Dánia után Magyarországon a legmagasabb a kiskeresetűek adóterhelése (34,5 százalék), miközben a környező országokban 14,5 és 29 százalék között mozog ez az arány.

A minimálbér teljes adóterhelése 2010-ben még csupán 18 százalék volt volt, ez nőtt négy év alatt az említett 34,5 százalékra. Ez 16,5 százalékpontos ugrást jelent - Bulgáriában, ahol szintén áttértek az egykulcsos adóra, ennek nem volt ilyen radikális hatása. Ott csak kilenc százalékponttal kúsztak fel a legkisebb keresetek közterhei.