Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az éves inflációs ráta augusztusában már a második egymást követő hónapban mérséklődött, a júliusi 8,5 százalékról 8,3 százalékra csökkent, ami 4 hónapja a legalacsonyabb érték - írja a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Bureau of Labor Statistics keddi jelentésére hivatkozva az MTI. Magasabb lett viszont a mutató a 8,1 százalékos piaci várakozásnál.

Az energiaárak 23,8 százalékkal nőttek, a júliusi 32,9 százaléknál kevésbé. Az üzemanyagárak kisebb mértékben, 25,6 százalékkal emelkedtek, szemben az előző havi 44 százalékkal. A fűtőolaj ára 68,8 százalékkal ment fel, szintén kevésbé a júliusi 75,6 százalékos éves emelkedésnél.

A földgáz ára viszont 33 százalékkal nőtt, szemben az előző havi 30,5 százalékkal. A villamos energia ára 15,8 százalékkal emelkedett éves bázison, ami 1981 augusztusa óta a legnagyobb emelkedés. Az élelmiszerek ára 11,4 százalékkal nőt, 1979 májusa óta a legnagyobb mértékben. A használt gépjárművek ára 7,8 százalékkal emelkedett a júliusi 6,6 százalék után.

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek, a júliusi stagnálást követően, és szemben a 0,1 százalékos csökkenést jelző előrejelzésekkel.

Érik az újabb kamatemelés

A dollárindex kedden 109 pont fölé emelkedett a 107,76 pontos napi mélypontról, miután az infláció a vártnál kevésbé csökkent augusztusban, ami megerősítette az amerikai jegybank jövő heti, egymás után már a harmadik 75 bázispontos kamatemelésének valószínűségét.

A dollárindex nem sokkal az amerikai piacok nyitása után 109,27 ponton állt 0,87 százalékos emelkedéssel.

A keddi piaci nyitás után fél órával a DJIA 2,2 százalékos, az S&P-500 index 2,6 százalékos, a Nasdaq Composite 3,4 százalékos veszteségben járt. A hétfői kereskedést a Dow 0,7 százalékos, az S&P-500 1,1 százalékos, a technológiai papírokkal túlsúlyos Nasdaq Composite pedig 1,3 százalékos erősödéssel fejezte be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!