A Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBMRPA) pénteken publikált jelentése szerint a komor kilátások fő oka a klímaváltozás, de közrejátszanak olyan emberi tevékenységek is, mint a szárazföld partvidékének fejlesztése, a kontinensen képződött szennyvíz tengerbe vezetése vagy az illegális halászat - írta a hírügynökség.

A korallzátony állapota romlott az előző, 2014-es jelentéshez képest, de a korallok előtt álló kihívások nem leküzdhetetlenek, a klímaváltozás elleni érdemi globális fellépés lassíthatná a pusztulás tempóját, növelné az ökológiai gyógyulás esélyét - vélik a nemzeti park, amely 2009 óta kíséri figyelemmel a Queensland állam partjai mentén elterülő, 345 ezer négyzetkilométeres zátonyrendszer állapotát.

A 2300 kilométer hosszan elterülő korallzátony egyes részei továbbra is jó állapotban vannak, ám számos fajt fenyeget veszély, köztük delfineket, tengeri teheneket, cápákat, rájákat és teknősöket. Az állapot romlása azzal fenyeget, hogy a tengeri nemzeti park az UNESCO világörökségi listáján átkerül a veszélyeztetett kategóriába, ami presztízsveszteséget jelentene az ausztrál kormánynak és árthatna a turizmusnak.