Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Anthony Albanese vezette Munkáspárt az előrejelzések szerint elegendő mandátumot szerzett a szombati választásokon ahhoz, hogy kormányt alakítson, még ha nem is lesz többsége a 151 fős parlamentben – derül ki az ausztrál ABC exit-pollon alapuló előrejelzéséből. A műsorszolgáltató szerint a párt legalább 71 mandátumot szerzett, ami öt mandátummal kevesebb, mint a többség. 

Albanese, a munkásosztálybeli gyökerekkel rendelkező karrierpolitikus egy olyan gazdaságot örökölhet, ahol rekordalacsony a munkanélküliség, és ahol 2001 júniusa óta a leggyorsabb áremelkedés tapasztalható. Azt ígérte, hogy emeli a munkavállalók bérét, kiterjeszti a szociális hálót, és többet tesz az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében egy olyan országban, amely Oroszországon és Szaúd-Arábián kívül minden más országnál több fosszilis tüzelőanyagot exportál.

Morrison koalíciója a kampány során végig a Munkáspárt mögött volt a közvélemény-kutatásokban, miközben a negyedik hivatali ciklusáért versengett, és a 26 millió lakosú ország választói egyre frusztráltabbá váltak a világjárvány kezelése és az éghajlatváltozással kapcsolatos természeti katasztrófák kezelése miatt. A választások előtti utolsó Newspoll-felmérésben Morrison nettó támogatottsága közel háromszor alacsonyabb volt, mint ellenfelének.

Albanese azonnali külpolitikai próbatétel elé néz, mivel Ausztrália vezetője Tokióba utazik, hogy részt vegyen a Négyek találkozóján Joe Biden elnök, Fumio Kishida japán és Narendra Modi indiai miniszterelnök mellett. A demokráciák csoportosulása az elmúlt években lendületet vett, és a térségben Kína növekvő gazdasági és katonai erejével szemben kulcsfontosságú blokkként lépett fel.

Bár Morrison igyekezett Albanese-t Kínával szemben puhánynak feltüntetni, a Munkáspárt a kormányhoz nagyon hasonló politikát folytatott Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnerével szemben. A nemzetek közötti kapcsolatok az elmúlt években megromlottak, mivel Morrison a Covid-19 eredetének vizsgálatára szólított fel, és igyekezett megfékezni a kínai politikai beavatkozást, ami kereskedelmi megtorlásokhoz vezetett Peking részéről.

Kína biztonsági paktuma a Salamon-szigetekkel, amely mintegy 2000 kilométerre fekszik Ausztráliától, megzavarta Morrison erőfeszítéseit, hogy a nemzetvédelmet kampánystratégiájának kulcsfontosságú részévé tegye. A munkáspártiak Canberra második világháború óta legsúlyosabb külpolitikai kudarcának nevezték a bejelentést, Albanese pedig fogadkozott, hogy rendbe hozza a kapcsolatokat az ország csendes-óceáni szomszédaival.

Magyar szempontból azért érdekes a választás eredménye, mert az ausztrál konzervatívok erős kapcsolatokat ápoltak a Fidesz-KDNP-vel, valamint Orbán Viktor miniszterelnökkel. Bár viszonylag kevés közös diplomáciai ügye van a két országnak, az ausztrál szövetségesek elvesztése még jelenthet problémát. A két ország politikusainak kapcsolatairól ebben a cikkben írtunk.