A koalák veszélyeztetett fajként való besorolását sürgetik állatvédők, miután a bozóttüzek sújtotta térségben jelentősen zsugorodott az Ausztráliában őshonos erszényesek populációja - idézi az MTI hírét a hvg.hu. Az International Fund for Animal Welfare (IFAW) nevű állatvédő szervezet megbízásából készített jelentés szerint a 2019. október 1. és 2020. január 10. közötti időszakban a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állambeli koalapopuláció nagyjából 5 ezer egyede, vagyis 12 százaléka pusztult el közvetlenül a bozóttüzek miatt.

Az IFAW munkatársa, Josey Sharrad szerint azonban ez a szám várhatóan tovább fog nőni, mert a lángok felemésztették az állatok természetes élőhelyeit.

"A megmaradt koaláknak nincs hova menniük" - mondta a szakember, hozzátéve, hogy az állatoknak pihenésre van szükségük, hogy regenerálódjanak. "A hosszúra nyúlt aszály, az erdőirtás, az élőhelyeik zsugorodása és most a tüzek. Mindez óriási csapás megannyi jelentős koalapopuláció számára".

A jelentés szerint az Ausztrália egyik jelképének számító, és jelenleg a sebezhető fajok közé tartozó koaláknak "komoly kihívásokkal" kell szembenézniük a hosszú távú életben maradásért. Az alacsony szaporodási ráta, a természetes élőhelyeik elvesztése, valamint a bozóttüzek és a klímaváltozás jelentette fenyegetés jelentős kockázatot jelent a faj túlélésére. Sharrad szerint a megszaporodó bozóttüzek következménye az lesz, hogy a megmaradt populációk egyszerűen nem fognak tudni regenerálódni két természeti katasztrófa között.

A kialakult helyzetre reagálva Új-Dél-Wales állam kormánya bejelentette, hogy mérlegeli a faj természetvédelmi státuszának sürgősségi átminősítését veszélyeztetettre, ami az állatok védelmét szolgáló erőfeszítések nagyobb anyagi támogatását, továbbá a természetes élőhelyeik közelében zajló erdőirtás korlátozását jelentené.