Kereken 2000 hektárnyi erdős-bozótos területet vásárolt fel Új-Dél-Wales állam kormánya a délkelet-ausztráliai partok mentén, hogy azt nemzeti parkká alakítsa a koalák és más veszélyeztetett fajok védelme céljából. Az AAP ausztrál hírügynökség jelentése szerint az állam déli részén fekvő Monaróban, az északi Yamba közelében és a keleti Taree mellett vettek meg egy-egy, a koalák fennmaradása szempontjából fontos, fás terület.

A koalák életterének növelésével is el akarják érni azt a "stratégiai célt", hogy 2050-ig megduplázódjon az erszényes növényevő állatok száma - közölte James Griffin, az állam környezetvédelmi minisztere. - A nemzeti parkok területének megnövelése a koalákon kívül veszélyeztetett fajok "hihetetlen sokaságának" nyújt védelmet - mondta a miniszter, ezek között említve a hosszúorrú potorót (egy erszényespatkányféle) és a baglyokat.

A szövetségi kormány februárban sebezhetőről veszélyeztetettre változtatta az Új-Dél-Wales és Queensland államban élő koalák természetvédelmi státuszát, ami lehetővé teszi, hogy a hatóságok jobban védjék az állatokat.

Az egymás követő aszályok, erdőtüzek, a betegségek és az élőhelyvesztés miatt az elmúlt 20 évben jelentősen csökkent a koalapopuláció Ausztráliában. A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint csak a 2019 augusztusa és 2020 márciusa között tomboló nagy tűzvészben több mint 60 ezer koala pusztult el, sebesült meg vagy menekült el élőhelyéről.