Az ötmillió lakosú Sydney-ben szigorú lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, mivel június közepe óta aggasztóan megugrott fertőzöttek száma: közel 3 ezren kapták el a vírust, és kilencen hunytak el. Pénteken a városban a hatodik hetébe lépett a tervek szerint kilenc hétre elrendelt zárlat, ám a korlátozások ellenére a friss adatok szerint 170 új esetet regisztráltak, míg csütörtökön 239-et, amely rekordot jelentett. Az új esetek közül legalább 42 esetben a közösségben töltött idő során történt a megfertőződés - olvasható a portálon.

A korlátozások miatt a város lakói csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha dolgozni, vagy bevásárolni mennek, hozzátartozóikat látogatják, illetve, ha sportolnak. A lakások elhagyása ugyanakkor 10 kilométeres - bizonyos külvárosokban 5 kilométeres - távolságon túl tilos. A hatóságok a héten még szigorúbb korlátozásokat pedzegettek meg néhány súlyosan érintett külvárosra vonatkozóan, amely a kötelező tesztelésre és a szabadban való maszkviselésre terjed ki.

Hétfőtől a hadsereg mintegy 300 katonája segít majd a rendőrségnek a zárlat fenntartásában, a hatóságok házról házra járnak majd és igyekeznek a pozitív tesztet produkáló embereket izolálni a közösségtől. A katonák nem lesznek felfegyverkezve, és a rendőrség parancsnoksága alatt állnak majd.

Az elmúlt másfél év tükrében Ausztrália sokkal jobban kezelte a koronavírusválságot, mint sok más fejlett ország, hiszen 26 millió lakosú állam alig több mint 34 ezer megbetegedéssel és kevesebb mint ezer halálesettel vészelte át a járványt. Ám ezt a kormány nagyrészt úgy érte el, hogy a lezárta a határokat és szigorú korlátozásokat rendeltek el bármely országrészben, ahol akárcsak néhány fertőzöttet regisztráltak. 

A közbizalom ugyanakkor megingott és a lakosság körében jelentős az elégedetlenség amiatt, hogy a hatóságok az oltási kampány felpörgetése helyett még a delta-változat megjelenését követően is a korlátozások eszközéhez nyúlnak. Jelenleg a felnőtt lakosság mindössze 18 százaléka van teljesen beoltva, amely a legalacsonyabb arány az OECD-tagállamok között.

A helyzet túl sok reménnyel egyelőre nem kecsegtet: Scott Morrison miniszterelnök ugyan ígéretet tett a lakosság beoltására, ám az oltási terv alapján az ország még mindig abban a fázisban van, amikor bárhol zárlatokat rendelhetnek el a vírus elfojtása érdekében.

A második fázist akkor érnék el, amikor a felnőttek 70 százalékát beoltják. Morrison szerint nagyobb szabadságot és különleges jogokat kaphatnak a beoltottak az új szakaszban, ám ezt a célt várhatóan csak karácsonyra érhetik el. "A második fázisban a zárlatok kevésbé valószínűek, de lehetségesek" - mondta. Szerinte a harmadik fázis akkor következhet, amikor a felnőttek 80 százalékát beoltották, ekkor Ausztrália fokozatosan újranyitná a határait.