Az ügy komoly, ugyanis a férfi több jogi szolgálat és civil szervezet, köztük a DLA Piper ügyvédi iroda segítségével a melbourne-i szövetségi bíróság elé viszi.

Egy őslakos férfi várható élettartama 71 év, egy nőé 75, amely 8,6, illetve 7,8 évvel rövidebb, mint a nem őslakosoké. Az ausztrál nyugdíjkorhatár 2023-ban 67 évre emelkedik, ez fél évvel több mint a jelenlegi, és egy évvel hosszabb, mint a 2019-es korhatár.

Az ausztrál őslakosok a teljes népesség 3 százalékát teszik ki, alacsonyan iskolázottak, rossz egészségi állapotban vannak. A börtönlakók 27 százaléka őslakos. A Wikipédia szerint az ausztrál őslakosok megnevezés elsősorban az Ausztrália kontinentális részén élő bennszülött népességre terjed ki, akik a Torres-szoros szigeteki népekkel együtt alkotják Ausztrália bennszülött lakosságát. Ez a mai népesség olyan népcsoportok utódainak tekinthető, amelyek az ausztrál földrész és a környező szigetek brit gyarmatosítása előtt is a területen éltek.

A kormány sokat költ az őslakosok felzárkóztatására, 2008-ban pedig az ausztrál parlament bocsánatot kért tőlük a gyarmatosítás óta elszenvedett sérelmeikért. - olvasható a portálon.