Ausztriában a jövőben minden 18 év feletti személynek be kell majd oltatnia magát a koronavírus ellen. A konzervatív-zöld szövetségi kormány megfelelő törvényjavaslatát a bécsi parlament a szükséges egyszerű többséggel elfogadta. 137 képviselő szavazott a törvény mellett, 33 ellene - írja a Spiegel.

A parlament után a szövetségi államok kamarájának, a Bundesratnak is jóvá kell hagynia a törvényt. Ha ez megtörténik, Ausztria lesz az első olyan ország Európában, ahol a felnőtt állampolgárok számára kötelező lesz a védőoltás.

A 14 és 17 év közötti fiatalok esetében a vakcinák felvétele továbbra is önkéntes marad. A kormány eredetileg csak a 14 év alatti gyermekeket akarta mentesíteni a kötelező védőoltás alól. A terhes nők és mindazok, akik orvosi okokból nem kaphatnak védőoltást, szintén kiesnek a kötelezettség hatálya alól.

A Der Standard beszámolója szerint komoly vita előzte meg a javaslat elfogadását: 10 órán keresztül hangzottak el felszólalások a parlamentben. Az első interpelláló az oltásellenes Herbert Kickl, az FPÖ vezetője volt, aki átfogó támadást indított a törvény ellen. Szerinte "merénylet" a lakosság ellen az oltási kötelezettség.

"Az oltás életeket ment" - mondta Pamela Rendi-Wagner SPÖ-vezető, párttársa, Philipp Kucher ennek ellenére "az egyik legnehezebb döntésről" beszélt a vitában, elvégre minderre - szerinte - csak a kormány kudarca miatt van szükség.

"Mocskos munka, de valakinek meg kell csinálnia" - így fogalmazott a zöld Ralph Schallmeiner is, aki szerint a konzervatív kormány rossz járványkezelése miatt vált szükségessé az oltások kötelezővé tétele. A független Philippa Strache pedig arról beszélt, hogy "abszolút az oltás mellett" van, de a kötelezőséget előíró törvény ellen.

Az osztrák parlament mellet néhány száz fő tüntetett napközben, a jogszabály elfogadása viszont tovább duzzadt az ingerült tömeg. Az osztrák törvények szerint viszont ülésnapon nem lehet demonstrációt tartani a parlament 500 méteres közelében, így a rendőrség is felvonult a helyszínen.

Ausztriában a lakosság 75,3 százaléka vett fel legalább egy oltást, a teljes oltási sort pedig 71,8 adatta be magának. Harmadik oltást eddig mindössze a lakosság oltható részének 49,8 százaléka igényelt. Az oltást a védettségi igazolványhoz kötött szolgáltatásokkal, vakcinalottóval sem sikerült népszerűbbé tenni.