Muszáj, hogy csökkenjenek az áramszolgáltatás díjai, nem szabad hagyni, hogy minden nap Vlagyimir Putyin orosz elnök döntsön az európaiak helyett. Le kell állítanunk ezt az őrületet, ami jelenleg az energiapiacokon tombol, és ez csak európai szintű megoldással lehetséges - fogalmazott a kancellár az MTI beszámolója szerint. A politikus szerint valamit tenni kell végre, a piac jelenlegi formájában ugyanis nem fogja magát korrigálni.

Ausztria gázellátása jelentős mértékben függ az orosz piactól, viszont az elektromos áram nagy részét megújuló energiaforrásokból állítják elő. A Reuters szerint Ausztriában sokan egyre inkább értetlenül figyelik, hogy az energiapiacon az áram és a gáz ára mégis szorosan összefügg.

Az elektromos áram piaci árának csökkennie kell, és le kell választani azt a földgázról, hogy az ára közelebb kerüljön a tényleges előállítási költséghez - fogalmazott Nehammer.

Fontos döntések születhetnek

Petr Fiala, a soros EU-elnökséget betöltő Csehország kormányfője pénteken bejelentette, hogy hamarosan összehívják a tagállamok energiaügyi minisztereinek sürgősségi tanácskozását. Az áramdíjak leválasztásának terve szerepel majd az ülés napirendjén.

Európa az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságával küzd, a gáz és a villamos energia drágulása az inflációt serkenti, és azzal fenyeget, hogy a gazdaságokat recesszióba taszítja. Az elmúlt hetekben az európai energiaárak az egekbe szöktek, mivel Moszkva ukrajnai inváziója nyomán csökkentették az orosz gázszállításokat. Eközben egy 500 éve nem látott aszály miatt alacsony a folyók vízszintje, ami miatt a vízenergiás termelés is visszaesett, az atomerőművek legnagyobb részét pedig vissza kellett fogni (vagy teljesen leállítani) Franciaországban, amely a nyáron hagyományosan nettó áramexportőr.

„Ha van egy európai piac és egy egész Európát érintő probléma, akkor a legegyszerűbb megközelítés, ha európai szinten keresünk megoldást” – mondta Sikela, aki szerint meg kell vizsgálni, hogy meddig emelkedhetnek még az energiaárak és milyen magas szintre érhetnek fel.

Nem osztatlan siker az energiaár-szabályozás

Azonban még önmagában nem garantált, hogy jön az európai rezsicsökkentés, amely lényegében leporolná a magyarországi megoldást, amelyet éppen most korlátoztak. Itthon ugyanis éppen ugyanígy, meghatároztak egy hatósági árat, amelyen nem volt szabad emelni – igaz, itthon ez évekig magasabb volt, mint a szabadpiaci energiaár

Van is óvatosan nyilatkozó európai állam a cseh javaslat esetében: az esetleges miniszteri találkozóra utalva Olivier Veran francia kormányszóvivő szerdán újságíróknak azt mondta, hogy Franciaország "általában" az EU energiapolitikájához igazodik. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Párizs támogatná az európai energia-árplafon „logikáját”.