Egyértelmű növekedést figyeltek meg az autólopások számában Ausztriában – mondta szombaton az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal (BK) igazgatója, Andreas Holzer.

A világjárvány első két évében jelentősen csökkent a bejelentett bűncselekmények száma Ausztriában, a fordulatot idén tapasztalták. A lakásbetörések száma is 25–43 százalékkal nőtt az év eleje óta eltelt időszakban a tavalyihoz képest, Holzer szerint ez már közelít a járvány előtti szinthez – írja az MTI.

Tavaly 108 613 vagyon elleni bűncselekményt jelentettek be, 15 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. Öt évvel korábban, 2016-ban kétszer ennyi, 224 555 hasonló bűncselekmény történt.

A hivatal évek óta küzd a kiberbűnözés ellen is, és Holzer is elismeri, hogy ezen a területen igazi problémával állnak szemben. A világjárvány az élet számos területét áthelyezte az internetre, a bűnözők gyorsan alkalmazkodtak, a bővülő digitalizáció miatt pedig kiterjedt a működési területük is.

Minden héten vannak új csalások, a kis- és középvállalatok is egyre gyakrabban válnak a kiberbűnözők áldozataivá, például a zsarolóvírusok által. Sokan nem rendelkeznek megfelelő informatikai felkészültséggel, és az alkalmazott biztonsági intézkedéseik is túl gyengék. Holzer a kiberbűnözés fokozódó növekedésére számít.