Hatalmas tömeg volt hétvégén az osztrák sípályákon, a parkolók már reggel megteltek. Bár a koronavírus-járvány terjedése miatt Ausztria szombattól a szigorú korlátozások immár harmadik szakaszát vezette be, a sípályák kinyithattak - adta hírül az Euronews hírügynökség az ORF-re hivatkozva.

A sípályák csak a környékbelieket fogadhatták, és minden tizennégy év felettinek orrot és szájat fedő maszkot kellett viselnie, ha a sífelvonót akarta használni.

Ennek ellenére a szombati szép időben tömegek kerekedtek fel, hogy havas szenvedélyüknek hódoljanak. Emiatt több síterephez vezető úton alakult ki torlódás, ami balesethez is vezetett. A karintiai Bodentalban a szombati tömeg miatt vasárnap bezárták a sípályákat, a Bécshez közeli Semmeringen pedig a szánkópályát - hangzott el az európai hírcsatorna műsorában.

A hétvégén telt ház volt szinte minden megnyitott sípályán - írja egyik cikkében a hírcsatorna portálja is. A szabályok speciálisak: mivel a büfék, éttermek zárva vannak, az ételéről, italáról mindenki maga gondoskodik, emellett a sífelvonókban extra szűrőképességű FFP2-es szájmaszkok viselése kötelező, a kabinokat pedig rendszeresen fertőtlenítik.

Azonban nem mindegyik sípályát nyitották meg, a zárva maradtak egyike a rossz hírű Ischgl síközpont, amely a koronavírus-járvány egyik gócpontja volt. A síközpontot az utazási korlátozások miatt nem nyitották ki, mivel osztrák és svájci területen fekszik.

Az ország lezárása idején a rekreációs sportok, a síelés vagy a korcsolyázás jelentik a legfőbb szórakozást az osztrákoknak - mondta az Euronews helyszíni tudósítója, Johannes Pleschberger. Január közepén tömeges tesztelés után dönt a kormány a következő lépésről.