Októberben mintegy 22,8 százalékkal voltak magasabbak a háztartási energiaárak Ausztriában, mint egy évvel korábban. Mindenekelőtt a fűtőolaj és a benzin ára ugrott meg, de a távfűtés ára stabil maradt - írja a Der Standard.

A fűtőolaj közel 61, míg a gázolaj 35 százalékkal drágult, de Ausztriában az áram is majdnem 10 százalékos drágulást mutat, és szeptemberhez képest is közel 4,6 százalékkal emelkedtek az energiaárak az országban- derül ki az Osztrák Energiaügynökség által számított energiaár-indexéből (EPI).

Az októberi 3,7 százalékos osztrák inflációért ezért nagyrészt az energiaárak tehetők felelőssé, amelyek éves összevetésben is nagymértékben - 22,8 százalékkal- emelkedtek és jövőre is további áremelkedés várható - írja a lap.

Jövőre ráadásul megszűnik a zöldáram-támogatás, amivel egy átlagos háztartás évente mintegy 67 eurót takaríthat meg - jelentette be Leonore Gewessler éghajlatvédelmi miniszter a múlt héten, amely további árváltozást idézhet elő.

Ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt, Magyarországon a földgáz lakossági ára 28 hónapja, a villamos energiáé 12 hónapja Magyarországon a legolcsóbb az Európai Unióban - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője.

A lakossági fogyasztók 44 százaléka gázzal fűt, további 18 százalékuk távhővel, melynek túlnyomó részét szintén gázzal állítják elő, valamint 17 százaléknál gáz- és szilárd tüzelésre egyaránt alkalmas kazán üzemel. Ezzel szemben villamos energiával a háztartások körülbelül egy százalékát fűtik csak.