Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pesszimizmus jellemzi az osztrák lakosság alaphangulatát, különösen a gazdasági fejlődés kapcsán. A három legfontosabb és egyben legnagyobb téma, amely nemcsak foglalkoztatja, de el is szomorítja az osztrákokat, az az infláció, a nyugdíjrendszer és az energiaimporttól való függőség.

A Standard megbízásából készült reprezentatív kutatás szerint mindeközben az Ukrajnával való szolidaritás, tehát az ukrajnai háborúval kapcsolatos aggodalmak a felsorakoztatott 25 téma közül viszonylag alacsonyan szerepel a listán.

A válaszadók számára a legkevésbé fontos kérdés a NATO-tagságra való felkészülés. Mindössze 5 százalék tartja ezt elsődleges prioritásnak, míg 58 százalék az infláció elleni intézkedéseket tartja elsődlegesnek.

Mindeközben "szokatlanul magas" azoknak a száma is, akik problémásnák találják a szakképzett munkaerő hiányát, valamint az ez ellen hozott intézkedéseket. A lakosság egy része ráadásul az oktatási rendszert is feljavítaná, de sokakat aggaszt az éghajlatváltozás is.

Az adatok azt is cáfolják, hogy az ukrán és a Covid-válság háttérbe szorította volna az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmakat: az éghajlatváltozás elleni intézkedések jóval megelőzik a nemzetközi békekezdeményezésekre és a koronavírus-járvány elleni küzdelemre irányuló felhívásokat is.

A válaszadók mindössze 27 százaléka mondja azt, hogy optimistán és bizakodva tekint a közeljövőbe, 41 százalékuk pesszimizmust és szkepticizmust fejez ki. A gazdasági kilátásokat nagyon negatívan ítélik meg: 58 százalékuk szerint a gazdasági helyzet romlani fog a következő tizenkét hónapban, és csak 14 százalékuk számít javulásra.