A májusi inflációs ráta Ausztriában 1976 áprilisa óta nem emelkedett ilyen mértékben.

Az osztrák statisztikai hivatal (STAT) jelentése szerint az infláció májusban 7,7 százalékra gyorsult, ez ugyan a korábban becsült 8 százaléktól némileg alacsonyabb, még sincs túl sok ok az örömre - írja a Der Standard.

"A májusi értékre vonatkozó első becslések még 8 százalékos fogyasztói áremelkedéssel számoltak, ami mostanra alacsonyabbnak bizonyult a villamos energiára és a gázra kivetett energiaadók csökkentése miatt" - magyarázta Tobias Thomas, a hivatal főigazgatója pénteken.

Utóbbiak esetében az inflációs ráta májusban 72,4 százalék volt, a villamosenergia még enyhén, 0,1 százalékkal csökkent is. A fűtőolaj esetében az infláció továbbra is magas, 97,8 százalékos maradt, de áprilishoz képest valamivel enyhülést mutatott. A távfűtés emellett májusban 16,5 százalékkal volt drágább, mint egy évvel korábban.

A háztartásokra nehezedő energiaár-nyomás enyhült

Májusban a megfelelő inflációs ráta 25,4 százalék volt az áprilisi 28,8 százalék után. A szállítási költségek átlagosan 19,1 százalékkal nőttek.

Az árfelhajtó tényező az üzemanyagárak voltak, amelyek 50,5 százalékkal emelkedtek. A repülőjegyek 57,3 százalékkal drágultak az előző évhez képest, de a használt gépjárművek is jelentősen drágultak.

Az élelmiszerárak 8,8 százalékkal emelkedtek: a zöldségek ára 12,5 százalékkal emelkedett. A hús 11,3 százalékkal, a kenyér és a gabonafélék 8,6 százalékkal drágultak.

Összehasonlítva a magyar inflációs adatokkal: májusban a fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit:

  • Az élelmiszerek ára 18,6 százalékkal emelkedett,
  •  A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,4,
  • a járműüzemanyagoké 10,8 százalékkal lett magasabb,
  • A szolgáltatások díja 6,8 százalékkal emelkedett.

Inflációs segélycsomagok sorát jelentette be az osztrák kormány

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, 6 milliárd eurós inflációellenes csomagot jelentett be Karl Nehammer osztrák kancellár kedden a bécsi parlamentben.

Az intézkedések a családokat és a kisnyugdíjasokat is érintik, de a vállalatokra is kiterjesztették a csomagot.