Mintegy 6 milliárd eurós inflációellenes csomagot terjesztett elő kedden a bécsi parlamentben Karl Nehammer kancellár (ÖVP) és Werner Kogler (Zöldek) alkancellár.

A 8 százalékot is meghaladó osztrák infláció bejelentését követően a csomag bejelentése a szakszervezetek, a munkaadók és természetesen az ellenzék nyomására miatt már csak idő kérdése volt - írja a Der Standard.

28 milliárd eurót osztanak szét

Az infláció hatásainak tompítására született tehermentesítő intézkedéscsomag 2026-ig 28 milliárd eurót tesz ki és a lépések az egyedülállóknak, a kiszolgáltatott csoportoknak, valamint a családoknak is érdemi segítséget jelentenek.

A Magnus Brunner pénzügyminiszter (ÖVP) és Johannes Rauch (Zöldek) szociális ügyekért felelős miniszter által ismertetett segélycsomag fontos része, hogy a korábban bejelentett úgynevezett "klímabónusz" maximálisan kiutalható összege 250 euróra emelkedik, e mellé még egy egyszeri, az inflációt kompenzáló 250 eurós segélyt is kiutalnak( a kisnyugdíjasok és a munkanélküliek 300 eurót is kaphatnak).

Jól fizet a klímabónusz

A klímabónusz válasz arra az ökoszociális adóreformra, amelyet még Sebastian Kurz exkancellár jelentette be tavaly októberben és célja a károsanyag-kibocsátás elleni küzdelem. A szén-dioxid-kibocsátást érintő szabályozás évente fokozatosan emelkedik és a felhasználók minden 1 tonna kibocsátott káros anyag után adót fizetnek (ez várhatóan tovább növeli az üzemanyagárakat).

Ennek kompenzálására született meg a klímabónusz, amely Ausztria-szerte eltérő mértékben ugyan, de visszatérítést nyújt minden felhasználó számára.

Az adók lefelé indulnak

A friss támogatási csomag emellett a családoknak és az infláció által különösen érintett csoportoknak is további enyhítéseket ígér, de pénzügyileg az államra a legnagyobb terhet a "kúszó adóemelések" jelentik, ennek eltörlése 2023. január 1-jén lép hatályba. 

Jelenleg az osztrák adórendszerben rögzített küszöbértékek vannak, tehát ha valaki évente 11 ezer euróig keres (például részmunkaidőben dolgozók) akkor nem fizet jövedelemadót, de 11 ezer és 18 ezer euró között 20 százalékot fizet és az adókulcs így folyamatosan emelkedik.

A tervezet szerint a jövőben az értékhatárokat automatikusan kétharmaddal, azaz az azt megelőző 12 hónapos időszak inflációjának megfelelő értékkel emelik, de a törvénynek elő kell írnia, hogy a fennmaradó harmadot is ki kell fizetni. Így minden értékhatár emelkedik, kivéve az 55 százalékos legfelső adókulcsot, amely azonban csak a milliomosokat érinti.

A családi pótlékot az inflációhoz igazítják

Emellett a családi pótlékot és a gyermekek utáni adólevonást is az inflációhoz igazítják és nagyjából 600 ezer "kiszolgáltatott csoport" azonnali 300 eurós segélyt kap, így a munkanélküliek vagy a hallgatói ösztöndíjjal rendelkezők.

A csomag emellett csökkenti a családi bónuszra nehezedő adóterhet, a kiegészítő gyermekpótlék is emelkedik, de 200 millió eurót különítettek el azoknak a vállalkozásoknak, amelyek sok áramot használnak, és további 400 millió eurós segélyt kapnak azok a cégek, amelyek a megnövekedett energiaköltségekkel küzdenek.