Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Holnaptól számos országgal szemben enyhít Ausztria az eddig érvényben lévő beutazási korlátozáson és nem lesz többé kötelező 10 napos karanténba vonulni az érkezést követően.

E helyett a nyitáskor alkalmazott úgynevezett 3G rendszer lép életbe: a beutazónak azt kell tudnia igazolni, hogy valamilyen formában védettséget szerzett a Covid-19-es megbetegedéssel szemben, legyen az a betegségen való átesés vagy oltás, ennek hiányában fennmarad a tesztelési kötelezettség. Ugyanakkor az újfajta mutánsok miatt szigorítások is életbe léptek - jelentette be az ORF.at szerint az osztrák Egészségügyi Minisztérium.

Nagyon sok országban csökkent jelentősen a fertőzöttek száma, emiatt a hazai nyitással párhuzamosan az Ausztriába való beutazási korlátozásokon is enyhíthetünk - mondta Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter. A miniszter szerint minden olyan oltást elismernek, amelyet vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy a WHO jóváhagyott. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon alkalmazott oltások közül az összes nyugati vakcinával való oltottság elegendő lesz a beutazáshoz, ezen felül, mivel a WHO a kínai Sinopharmot is feltette a veszélyhelyzeti listájára, az ezzel beoltottak is minden további nélkül beutazhatnak az országba. Ugyanakkor az orosz Szputnyik V vakcina esetében úgy járnak el, mintha az illető nem kapott oltást.

Ez azt jelenti, hogy vagy friss PCR, illetve antigén teszttel kell igazolni, hogy valaki nem fertőzött, vagy egy három hónapnál nem régebbik antitest teszttel mutatni, hogy akár oltással, akár a betegségen való áteséssel védetté vált a beutazó. Ezen felül megfelelő az is, ha a beutazni vágyó orvosi igazolást mutat fel arról, hogy az elmúlt 6 hónapban átesett a betegségen. Fontos, hogy beutazás előtt továbbra is regisztrálni kell a beutazó adatait online.

A szabályok szerint oltási igazolásnak azt fogadják el, amelyen angol vagy német nyelven szerepel, hogy mikor oltották be az illetőt és milyen vakcinával. A korlátozások alól az első oltás beadását követő 22. napon mentesül az illető. A magyar védettségi igazolvány ugyanakkor ezeknek az előírásoknak köztudottan nem felel meg, így ajánlatos lehet a határátlépésnél az oltás beadásakor kapott cetlit is felmutatni, amin szerepel a kapott oltás fajtája.

Az olyan országokkal szemben, ahol magas a fertőzés a vírus mutációi miatt (például Brazília, Dél-Afrika és India), marad a beutazási tilalom.