Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Robusztus gazdasági növekedést jósol Ausztriának a Wifo (Wirtschaftsforschungsinstitut) és az IHS (Institut für Höhere Studien) gazdaságkutató intézet, de a koronavírus újonnan felbukkant omikron-variánsa mindent felboríthat. Az európai kormányok közül ugyanis kevés ország ad olyan "buzgó" járványkezelési utasításokat, mint Ausztria - írja az osztrák Der Standard

Amellett ugyan, hogy elképesztő mennyiségben végeznek koronavírus-teszteket, Lettország után Ausztria volt az első és eddig egyetlen európai ország, amely ősszel ismét lockdownt jelentett be. 

Az ország gazdasága viszont bizonyos mértékig már alkalmazkodott ehhez a forgatókönyvhöz: a Wifo és az IHS szerdán közzétett előrejelzése szerint a lezárások ellenére az idei évben a gazdasági növekedés meghaladhatja a 4,1, jövőre az 5,2 százalékot is, míg az IHS valamivel pesszimistább: idén 4,3 és 2022-re 4,2 százalékos növekedést prognosztizál.

Az osztrák gazdaság a második világháború utáni legnagyobb, 6,3 százalékos tavalyi visszaesését követően ez az év sem indult igazán jól: az első negyedévben 1,1 százalékkal csökkent az osztrák bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest és 5,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Némi optimizmust azonban az is adhat, hogy a globális ellátási láncok problémái ellenére a fogyasztók vásárlási kedve nem lankadt, és a vállalati beruházások is erősek maradtak - írja a lap.

A lakossági fogyasztás az idei 3,4 százalékos növekedése után akár 6,3 százalékot is elérheti 2022-ben, két év múlva viszont ismét visszaeshet 3 százalék alá. Az IHS ezzel szemben jövőre valamivel enyhébb, 5,1 százalékos növekedést lát és 2023-ra 3 százalékos növekedést jósol.

Az adóreform segíthet

Sebastian Kurz exkancellár októberben személyi jövedelemadó csökkentést jelentett be: az szja második szintjén lévők jövő év júliusától 35 százalékról 30 százalékra, míg a harmadik szinten lévőké 2023-tól 42-ről 40-százalékra csökken. Emellett a családi adókedvezmény éves szinten gyerekenként 1500 euróról 2000 euróra emelkedik. 

Ez ellensúlyozhatja a novemberi - 13 éves csúcson tetőző - 3,7 százalékos inflációt és tovább növelheti a válság alatt szépen gyarapodó megtakarításokat is.

Az infláció jövőre, sőt még 2023-ban is magasan tetőzhet, de a nyersanyagárak enyhülése kedvezően hathat a fogyasztói árakra.

A gazdasági intézetek előrejelzései rámutattak azonban, hogy az omikron-variáns felbukkanása újabb bizonytalanságokat szült. Annak ellenére ugyan, hogy jelenleg nem terveznek további országos lezárásokat, a mostani 10+10 napos lockdown számos ágazatot nagyon rosszul érintett.

A beruházások növekedési üteme például lassulhat, idén 5,7 míg jövőre 4,8 százalékot érheti el, és 2023-ban 1,8 százalékra is beszakadhat - véli a Wifo. Az IHS idén 6,4 és jövőre 4 százalékos növekedéssel számol, emellett az ország GDP-jének 15-6 százalékát kitevő turizmus emellett már tavaly több sebből elvérzett.

Ausztriának fel kell zárkóznia

Az előrejelzés azonban kevés szót ejt arról, hogy a pozitív jóslatok az ország gyengélkedő GDP árnyékában születtek. A bruttó hazai termék ugyanis csak tavaly 6,7 százalékkal esett vissza, ami többek között annak köszönhető, hogy a turizmusban gyakorlatilag teljesen kimaradt a téli szezon.

2020 novembere és 2021 áprilisa között 90,7 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. A mostani téli turisztikai szezon a krízis előtti legutolsónak, a 2018/19-esnek a 7,6 százalékát teljesítette a vendégéjszakák számában.

Emellett hamarosan elérkezik az áfa-visszatérítés időszaka is: Ausztriában 2020. július 1-jétől átmenetileg, 2021. decemberéig csökkentették az áfát, ezért azóta 10 helyett már csak 5 százalékos kulcs vonatkozik a vendégéjszakákra, de enyhült az élelmiszerekre és az italokra kirótt áfa mértéke is.

Míg korábban az italokra 20, jelenleg 5 százalék, az élelmiszerekre pedig 10 százalékos kulcs vonatkozik. A kormány ebben a formában kívánt "pénzt injekciózni" a gasztronómiába, ugyanis tudták, hogy a vendéglátósok többsége az új áfakulcsok bevezetésével nem csökkenti majd az árakat.

Koronavírus Ausztriában

Több mint 362 ezer PCR-tesztből valamivel több mint 4200 új megbetegedést regisztráltak az országban szerda reggel és folyamatosan csökken a kórházban ápoltak száma is. Az egészségügyi minisztérium által publikált adatok szerint eddig több mint 6,14 millió ember, vagyis a lakosság 68,8 százaléka élvez védettséget és folyamatosan nő a harmadik oltást felvevők száma is.

A kormány az európai ország közül elsőként februárban mindenkinek kötelezővé teszi a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák valamelyikének felvételét. Az, aki nem hajlandó jövőre beoltatni magát az 2400-3600 eurónyi éves bírsággal is számolhat.