Ausztria két tartományában, Salzburgban és Felső-Ausztriában hétfőtől lezárást léptetnek életbe a lakosság oltatlan része számára - jelentette be péntek délután Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter. Az intézkedés egész országra történő esetleges kiterjesztéséről vasárnap délután, a szövetségi tartományok vezetőivel történt konzultáció során döntenek.

Nem sokkal korábban Alexander Schallenberg szövetségi kancellár azt jelentette be, hogy ő hajlandó lenne országos lezárást életbe léptetni az oltatlanok számára - tudósított az ORF.at.

A részleges lezárást a két tartományban az oltatlanok részére az egészségügyi minisztérium rendeli el, a további járványügyi intézkedéseket azonban már tartományi szinten hozzák majd meg. Felső-Ausztriában az összes rendezvényt december 6-tól kezdődően lemondják, kivéve a sport és kulturális rendezvényeket. Az éjszakai vendéglátás leáll, s karácsonyi vásárok ugyan lesznek a tartományban, azonban maszkviselési kötelezettség mellett, úgy, hogy az étel és italfogyasztás tilos lesz, ami várhatóan jelentősen levesz az események vonzerejéből.

Mückstein ugyanakkor eléggé visszafogottan nyilatkozott arról, a gyakorlatban miként is lesznek majd képesek ellenőrizni az intézkedések betartását.

Országos szintű megoldás

Schallenberg elmondása szerint a kormány országos szintű megoldásra törekszik, azonban egy általános lezárást, amely oltottakat, gyógyultakat és oltatlanokat egyaránt érintene, minden áron el szeretnének kerülni. Szerinte védeni kell azokat, akik oltással védettséget szereztek a betegség ellen, s nincs értelme szolidaritást vállalni egy általános lockdownnal az oltatlanokkal.

A részleges lockdown - akárcsak a korábbiak - azt jelenti, hogy akikre vonatkozik az alapvető élelmiszerek beszerzésén és egészségügyi okokon kívül kijárási tilalom alá esnek. Az ellenőrzés szúrópróbaszerű lesz.

A hangsúlyt nem az ellenőrzésre, hanem az emberek józan belátására helyezik. Mint mondta, "a helyzet komoly, az egészségünkről van szó, a legfontosabb javunkról, amellyel senkinek sem szabad könnyelműen bánnia". Schalennberg sajnálja, hogy ismét egy lezárási spirál bontakozik ki, ebből azonban állítása szerint csak az oltásokkal lehet kikeveredni, s a közös cél, az egészségügyi rendszer tehermentesítése.

Ugyanakkor az ORF-nek nyilatkozó alkotmányjogászok szerint kétséges, hogy valóban alkotmányos módon meg lehet hozni azokat az intézkedéseket, amelyek kijárási tilalmat vezetnének be az oltatlanokra. Különösen úgy, hogy az oltottak körében is jócskán előfordulnak fertőzések, így nem lehet kizárólagosan az oltatlanok járványáról beszélni.

Háromszor oltva: 612 ezren

A 8,9 millió lakosú Ausztriában a ma reggeli adatok szerint jelenleg közel 111 ezer aktív koronavírusos esetet tartanak nyilván, s 810 ezer ember esett már át a fertőzésen. 6,05 millió ember az első, 5,38 millió ember a második, s 612 ezer ember már a harmadik Covid-19 elleni védőoltását is megkapta. Covid-19-el diagnosztizálva a járvány 2020 tavaszi kezdete óta összesen 11 641 fő hunyt el (harmada a magyarországi adatnak). Jelenleg 2294 koronavírus fertőzöttet ápolnak kórházban, s közülük mintegy 430-an szorulnak intenzív ellátásra.

Az osztrák hatóságok napi rendszerességgel nem közlik a mesterséges lélegeztetésben részesülő intenzív páciensek számát, így ez a magyar adattal közvetlenül nem összehasonlítható. Azonban egészségügyi szakemberek korábbi elmondása szerint az intenzív ellátásra szoruló Covid-19-es betegek száma mintegy 20-50 százalékkal haladja meg a lélegeztetésre szorulókét. Ez utóbbi jelenleg Magyarországon 509, így arra lehet következtetni, hogy hazánkban jelenleg az intenzív ellátásra szoruló koronavírus fertőzöttek száma legalább másfélszerese az ausztriai adatnak.

Ausztriában már szeptember közepétől életbe léptették ismételten a maszkkötelezettséget a nyilvános helyeken, október elején az FFP-2-es maszkok használata lett előírva. Bécsben például a járvány kezdete óta a tömegközlekedésen folyamatosan FFP-2 maszkok viselése a kötelező.