Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemcsak dolgozni járnak át egyre többen Ausztriába, hanem az ott tanuló magyar állampolgárságú diákok száma is dinamikusan növekszik. A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10646 főre nőtt a számuk – írja a G7.

Miközben Ausztriában emelkedett a magyar diákok száma az alap és középfokú oktatásban, Magyarországon 14 százalékkal csökkent

– jegyzi meg a lap. 

Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a határmenti lakosok, ingázók közül egyre többen íratják osztrák iskolába a gyerekeiket.

Az adatsor nem tartalmazza azokat, akik szüleik révén időközben osztrák állampolgárságot is szereztek. Ez azonban nem jelentős csoport, a gyors növekedés ellenére még 2022-ben is csupán 307-en voltak.

A magyar diákok száma az iskolarendszer minden szintjén gyorsan növekszik, de arányuk az általános iskola alsó tagozatában és a politechnikumban a legmagasabb.

Az osztrák iskolákban tanuló külföldi diákok száma egyébként összességében is gyorsan növekedett az elmúlt másfél évtizedben: a 2006/07-es tanévben arányuk még 9 százalék volt, ami 17-re nőtt a legutóbbiban.

A mért 20 ország és országcsoport közül ugyanakkor 

a magyar gyerekek száma nőtt a leginkább az osztrák iskolákban az elmúlt másfél évtizedben: a számuk nyolcszorosára emelkedett.

A második helyen az ázsiai diákok vannak 6,4-szeres emelkedéssel. A régiós országok közül mindegyik jóval kisebb növekedést látott: a szlovénoknál 5,4-szeres, Szlovákia 4,9-szeres, Lengyelország 2,4-szeres, Csehország 2,3-szoros növekedést mutatott.

A fenti adatok Ausztria egészére vonatkoztak. A munkavállalók java része azonban Bécsben és vonzáskörzetében, illetve Burgenlandban dolgozik, az arányuk ezekben a régiókban tehát sokkal magasabb. A határhoz közel ráadásul magyar nyelvű oktatás is van: a számok nyelvére lefordítva ez azt is jelenti, hogy minden tizedik burgenlandi alsó tagozatos magyar nyelven is tanul.

A G7 cikkében arra a következtetésre jut, hogy minden századik magyar gyerek már Ausztriában jár iskolába.