A Der Standard osztrák lapnak nyilatkozó bécsi tanárok szerint amellett, hogy fontosnak tartják egyre kisebb gyermekek esetében is a háború bemutatását és annak megvitatását, úgy vélik, sürgetővé vált a legkisebbek empátiájának fejlesztése is.

A február 24-én kitört háború napján és az azt követő napokban nem csak az órákon, de a szünetekben is a tanárokat faggatták a diákok. Sok szülő és gyermek ugyanis már más országokban ugyan, de közvetlenül megtapasztalta a háborút, több esetben ezért az oktatókhoz fordultak, hogy megtudják, vajon megint menekülniük kell-e.

Elterjedt egy olyan videó is például, amely azt állította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadta Bécs 10.kerületét - fogalmazott a lapnak az egyik általános iskolai tanár.

"A diákok és a tanárok hangulata az első napokban nagyon nyomott volt, és sokat beszélgettünk erről. Mivel újra és újra észrevettük, hogy egyes tanulók dicsőítik a háborút, vagy azt állítják, hogy ez egyáltalán nincs is háború, rájöttünk, hogy feltétlen olyan eszközhöz kell nyúlnunk, amely segíti a diákokat az álhírek leleplezésében" - mondta az egyik tanár.

Nem minden esetben könnyű azonban: van olyan osztály, ahol két diák például az orosz elnököt dicsőíti, ezért a tanároknak nehéz objektívnek maradni.

" Ebben az esetben olyan forrásokat ajánlok a diákoknak, ahol véleményem szerint a lehető legobjektívebben tájékozódhatnak" - véli egyikük.

Az oktatók egyetértenek azonban abban, hogy nagyon őszintén kell kommunikálniuk diákjaikkal: "Szándékosan nem mutatok a diákoknak videókat robbanásokról és egyéb horrorisztikus eseményekről. A helyzetet térképek segítségével próbálom szemléltetni. Hol van Ukrajna? Mekkora? Amikor a tanulók kérdéseket tesznek fel nekem, őszintén és a lehető leginformáltabban válaszolok" - fogalmazott a Standarnak az egyik pedagógus, aki elmondta ugyanakkor azt is, hogy ő is sokat kérdez a gyerekektől. 

Nagyon fontos volt számomra, hogy a tanulók sok információt kapjanak a történelmi és földrajzi háttérről is. És beszéltünk Ausztria álláspontjáról. Mit jelent ebben az összefüggésben a semlegesség, és milyenek a katonai kapacitások - tette hozzá.

A pedagógusok szerint emellett az is fontos, hogy elemezzenek együtt videókat és megvitassák a közösségi médiában terjedő információkat.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.