Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OMV-nél pénteken bekövetkezett baleset miatt az ellátás biztonsága és a hosszabb karbantartási munkálatok áthidalása érdekében Ausztria felszabadítja üzemanyagtartalékainak egy részét. A termeléskiesés ellensúlyozására benzint és gázolajat bocsátanak rendelkezésre – jelentette be az osztrák Éghajlatvédelmi és Energiaügyi Minisztérium, amely már megkezdte az erről szóló utasítások kiadását a Kronen Zeitung szerint.

A schwechati finomító fő desztilláló üzemében történt baleset pénteken két könnyű sérülést okozott. Az április 19. óta karbantartási leállásban lévő finomító beindítása tovább késik majd, nem is tudni, hogy mennyi ideig. A kár pontos mértékének vizsgálata még folyamatban van.

A tartalékok gyors felszabadítása érdekében a szükséges jóváhagyásra a Nemzeti Tanács főbizottságában később kerül sor. A kormány szerint a parlamenti pártokat tájékoztatták erről az eljárásról. A felszabadítás kizárólag a szükséges üzemanyag-ellátás biztosítására szolgál, amíg a károkat ki nem javítják, vagy amíg Ausztriába nem érkezik alternatív utánpótlás. A tájékoztatás szerint Ausztria 90 napra elegendő tartalékkal rendelkezik. Most 112 000 tonna gázolaj és 56 000 tonna benzin kerül ki a tartályokból, ami Ausztriában összesen hat napi fogyasztásnak felel meg.

Karl Nehammer szövetségi kancellár egy nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az üzemanyagellátás biztonsága az incidens ellenére is biztosított: "Senkinek sem kell aggódnia emiatt". Hozzátette, hogy a tartalékok pontosan az ilyen esetekre vannak. Leonore Gewessler infrastrukturális miniszter szerint a kárelhárítás időtartamáról még nem tudnak biztosat mondani.

TIM: van elég üzemanyag Magyarországon

A sajtóban megjelent hírekkel szemben a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított hazánk üzemanyagellátása. Magyarországon nincsen ellátási probléma, a hazai üzemanyag termelés és a készletek elegendőek arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium szombaton.

A kormány kiemelt célja, hogy a lakosság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag - tették hozzá. 

Az Index arról írt pénteken saját értesülésekre hivatkozva, hogy az OMV havonta 30 kilotonna benzint és 50 kilotonna dízel üzemanyagot hozna be Magyarországra, most ez a mennyiség került veszélybe. Szakértők szerint a mintegy 200 üzemanyagtöltő állomást üzemeltető OMV kútbezárásai ellátási gondokhoz vezethetnek Magyarországon (az OMV látja el a magyar benzinpiac ötödét, a dízelpiac kb. hatodát).

Az ellátási gondok miatt azért aggódnak Magyarországon, mert a hazai dízeligényeket nem fedi le a teljes finomítói kitermelés, nagyságrendileg 10-15 százaléknyi behozatalra van szükség. Viszont a szállítmányozásban – még a vasúti közlekedésben is – a dízel a legfontosabb üzemanyag.