Az oe24.at hírportál azt írja, hogy több bevásárlóközpontban százméteres sorok kígyóznak a pénztárak előtt. A Mariahilfer Strassén pedig 200 méteres sor alakult ki az egyik cipőbolt előtt, ami 50 százalékos kedvezménnyel kezdte el árulni termékeit.

A sajtóértesülések helytállóak voltak: szombaton fél ötkor Sebastian Kurz, Karl Nehammer belügyminiszter, Werner Kogler alkancellár és Rudolf Anschober, az egészségügyi miniszter közös sajtótájékoztatót tartott - írja a Telex. A következőket jelentették be:

  • A napi szükségletek ellátásához szükséges üzletek (bankok, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, benzinkutak, stb) kivételével minden bezár;
  • Fodrászatok, kozmetikusok, masszőrök, stb. is bezárnak;
  • Kijárási tilalom érvényes egész napra, munka, bevásárlás, kutyasétáltatás, egy szóval nyomós indok miatt hagyhatják el az emberek a házat;
  • Az iskolák kivétel nélkül távoktatásra állnak át;
  • Alkalmazni kell a home office-t mindenhol.

A kancellár emellett arra kéri az embereket, hogy ne találkozzanak lehetőleg senkivel, csak akivel muszáj.

Ausztriában a legmagasabb a koronavírus-fertőzöttek aránya a népességszámra vetítve. A hétnapos átlagot nézve Ausztriában 831 új fertőzött jut egymillió lakosra, és ezzel megelőzte Georgiát (781), Svájcot (743), Csehországot (674) és Szlovéniát (668). Azonban míg Svájcnak és Csehországnak látszólag sikerült megfékeznie a járvány terjedését, Ausztriában október közepe óta meredeken emelkednek a számok - írja a Pesti Hírlap.

Orbán Viktor többször elmondta: Ausztriát járványügyben "laboratóriumnak" tekinti, a nálunk  november 11-től lépett életbe lépett szigorítások szinte egy az egyben megegyeztek az osztrákoknál már október 31-én bevezetett intézkedésekkel.