A rejtett kamerával készült felvételek még 2017-ben készültek. Azokon Heinz-Christian Strache szabadságpárti politikus, későbbi alkancellár kétes pártadományokról beszélt. Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalt, Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

A videó végül az ő pártvezetői és az akkori, a néppárti Sebastian Kurz vezette osztrák koalíciós kormány bukásához és később új választásokhoz vezetett.

A férfit, aki az eseményeket a háttérből irányította, csütörtökön fogták el Berlinben - írta az MTI. Az őrizetbe vétel tényét a bécsi államügyészség és a berlini rendőrség is megerősítette. Az osztrák hatóságok már kérelmezték Julian H. kiadatását, és várnak a berlini döntésre.

A 2017-ben Ibizán felvett, a német Der Spiegel és Süddeutsche Zeitung által 2019-ben nyilvánosságra hozott videón Strache egy állítólagos orosz oligarcha unokahúgával tárgyalt meglehetősen ittas állapotban kétes pártfinanszírozásról, és az ennek fejében elnyerhető állami megbízásokról.

A magánnyomozóként is emlegetett Julian H tolmácsként maga is feltűnik az ominózus videón. Ellene európai letartóztatási parancs volt érvényben, és más bűncselekmények elkövetésével, a többi között kábítószer-kereskedelemmel is vádolták.

A volt alkancellár vitatta a korrupciós vádakat.