Szerbiában az illetékes minisztérium július 5-től megszigorította az autók műszaki vizsgáját végző cégek ellenőrzését, például az ellenőrzési folyamat részletes dokumentálását kérik. Az érintett vállalkozások viszont talán túl komolyan reagáltak: jóval több autót meszeltek el, mint korábban - emlékeztetett a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A tulajdonosoknak két választása volt: vagy kijavította a hibát, és három napon belül megint megjelent az ellenőrzésen, vagy kidobhatta az autóját. A Facebookra felkerült felvételekből kiderült, hogy többen felgyújtották az autójukat, mivel a javítás többe került volna, mint amennyit a gépjármű ért.

Így tüntethető el a rozsda

A szerbiai belügyminisztériumtól származó információ szerint nemrég elkezdődött a műszaki vizsgát végző cégek fokozott ellenőrzése, amelyek során számos törvényellenességre derült fény. Csökkent ugyan a csalások száma, de a rendszer továbbra is kijátszható. A vizsgálatot ugyan fotókkal is dokumentálni kell, de egyes cégek a rozsdás, illetve a sérült részekről készült fényképeket a Photoshop program segítségével kijavították.

Közülük páran lebuktak, mert ilyen autókat a közlekedésben igen könnyű lesz észrevenni, majd a rendszámtábla, valamint a matrica alapján nagyon gyorsan kideríthető, melyik cég engedte át az autót a műszaki vizsgán.

Megszegték a még nem létező szabályt

És a végére maradt a hab a tortán - fogalmaz a szerbiai magyar nyelvű hírportál. A belügyminisztérium jelezte azt is, hogy visszamenőleg is ellenőrizni fogják azokat a műszaki vizsgát végző cégeket, amelyek az őket érintő szabályozás életbe lépése előtt egy nappal, vagyis július 4-én több száz autó esetében végezték el a műszaki vizsgát, úgy, hogy aznap minden gépjármű megfelelt a követelményeknek.

Aki nem a Balkánon él, annak talán ez a magatartás, a visszamenőleges hatályú büntetés érthetetlen, Szerbiában azonban egyáltalán nem meglepő.

A fotó forrása: Pixabay