Romániában rekordot döntött az autógyártás, főleg a Fordnak köszönhetően, mely 183 százalékkal több autót gyártott, mint egy évvel korábban - írta a Maszol. A Romániai Személygépkocsi-gyártók Egyesületének adatai szerint az első őszi hónapban 57 846 autó készült az országban, ami 56 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A rekordhoz a Dacia 36 416 járművel járult hozzá, míg a Ford 21 430 darabot tett be a közösbe.

A Ford craiovai üzemében 2019 szeptemberében még csak 7 584 járművet szereltek össze. A Dacia 23 százalékos növekedést ért el. A Fordnál napi 1000 EcoSport és Puma készül, míg a Dacia üzemében 1300 járművet szerelnek össze naponta, és szombaton is dolgoznak.

A kiemelkedő szeptemberi teljesítmény ellenére az év első kilenc hónapjában a termelés bőven elmarad a tavalyitól, ami főleg a tavaszi hathetes teljes leállás számlájára írható. Áprilisban például egyetlen személygépkocsi sem készült Romániában. Ha a termelés az év végéig a szeptemberit megközelítő ütemben folytatódik, akkor az autóipar idei teljesítménye meg fogja közelíteni az 500 ezer darabot.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) azt is méri, hogy az eredeti tervekhez képest a járvány miatt hány jármű nem készült el ebben az évben. Az első félévben több mint 3,6 millió jármű nem készült el. Szeptember végére már több mint 4 millió feletti volt a mínusz. Romániában az első kilenc hónapban több mint 100 ezer járművel gyártott kevesebbet a tervezettnél.