Novemberben ismét nőtt az autóregisztrációk száma az Európai Unióban, zsinórban a negyedik hónapban mértek bővülést, 16,3 százalékkal adtak el több új személygépjárművet, mint 2021 novemberében – derül ki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) közleményéből.

Az elmúlt hónapban összesen 829.527 új autót értékesítettek, ez azonban csak az egy évvel korábbi eladási adatokhoz képest számít előrelépésnek. A pandémia előtti szinttől még mindig elmaradnak a számok: 2019 novemberében egymillió új autót regisztráltak az EU-ban.

A blokk kulcsfontosságú gazdaságai mind kedvező eredménnyel zárták az októbert: Németországban 31,4, Olaszországban 14,7, Spanyolországban 10,3, Franciaországban pedig 9,8 százalékkal több új autót értékesítettek, mint 2021 novemberében.

Magyarország az októberi gyengélkedés után – akkor 9,5 százalékkal visszaesett az eladott autók száma éves bázison – novemberben már valamelyest jobb eredményt produkált: 0,1 százalékkal több új személygépjárművet értékesítettek, mint egy évvel korábban.

Az év első tizenegy hónapját tekintve 6,1 százalékkal kevesebb új autót adtak el az EU-ban, mint 2021 azonos időszakában. Hiába a zsinórban négy növekedéssel zárt hónap, a január-júliusi gyenge eredményeket nem tudják ellensúlyozni. A Bloomberg elemzői szerint így 2022-ben összességében ismét mínuszban zárhatja az évet az autóipar eladások tekintetében.