Az autóipari beszállítóknak újabb nehézségekkel kell szembenézniük: ezúttal a koromról van szó, egy olyan anyagról, amely nélkülözhetetlen a gumitermékekhez, például a gumiabroncsokhoz, és jelentős része Oroszországból származik - írja Magyar Nemzet. Német gumiipari szakemberek termelési korlátozásokra figyelmeztetnek az Oroszországból származó korom kimaradása miatt.

"A korom nélkülözhetetlen anyag a termelésünkhöz, és ennek az anyagnak több mint egyharmada Oroszországból származik" – mondta Boris Engelhardt, a WDK vezérigazgatója az Automobilwoche.de tudósítása szerint. Ha az orosz szállítások elmaradnak, márpedig elmaradnak, akkor az európai kapacitások nem képesek a kereslet fedezésére.

A kormot a gumigyártási technológia során töltőanyagként használják, így például a gumiabroncsok előállításához is elengedhetetlenül szükséges. A gumiipari szövetség szerint a vállalatok nem képesek a gyorsan emelkedő termelési költségeket a vásárlókra hárítani. Olaszországban és Franciaországban az iparág első vállalatai már leállították a termelést. Németországban is csak idő kérdése, hogy mikor húzzák le a rolót.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.