A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai szövetség szerdán azt közölte, hogy novemberben 158 ezer 639 új autó kapott rendszámot, ami 3 százalékkal kevesebb tavaly novemberhez képest. Az első tizenegy hónapban az eladott új autók száma 6,9 százalékkal csökkent Nagy-Britanniában - írja az MTI.

Szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten átesett új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban. (Olcsón akar autót venni? Itt a lehetőség!)

QP | Quality Placement

Az új mérési eljárás bevezetése miatt a legfrissebb összesítő adatok szerint éves összehasonlításban 7,3 százalékkal, 1 millió 83 ezer 612-re csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban októberben. Ebben a hónapban csupán négy országban nőttek az éves szintű eladások, Litvániában (+20,9 százalék), Görögországban (+13 százalék), Horvátországban (+10,4 százalék) és Magyarországon(+5,4 százalék).

A legnagyobb, 32,9 százalékos visszaesést Romániában mérték októberben, de 28,1 százalékkal estek az eladások Svédországban és 20,3 százalékkal Ausztriában.

A novemberre vonatkozó uniós adatokat a hónap közepén ismertetik.