Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az autópálya-szakasz a Kolozsvár és Marosvásárhely között közlekedő autósok számára teszi lehetővé négy település elkerülését. A meglévő Magyarnádas-Aranyosgyéres közötti 62 kilométeres pályaszakaszt 33 kilométer országút választja el a most átadott szakasztól. A közbeeső rész egyik felén a munkálatok 18 százalékát, a másik felén a munkálatok 57 százalékát végezte el a pályaépítő.

Az átadott szakasz megnyitását vita előzte meg a sajtóban. A Marosvásárhely felől érkező gépkocsiknak ugyanis Radnót közelében egy ideiglenes leágazáson keresztül egy vasúti sorompó közelében kell lekanyarodniuk a pályáról, és vonatok elhaladása esetén a gépkocsisornak az autópályán kell vesztegelnie, amit szakemberek balesetveszélyesnek tartottak.

A szerdán átadott szakasz 10,1 kilométeres részét az osztrák Strabag és a román Straco Group társaság konzorciuma építette áfa nélkül 251,35 millió lejért (17,59 milliárd forint), 3,6 kilométeres részét pedig a német Geiger társaság építette áfa nélkül 55,7 millió lejért (3,9 milliárd forint). A költségek 75 százalékát az Európai Unió forrásaiból, 25 százalékát a román költségvetésből biztosították.