Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy Szerbiában készült felmérés szerint az autósok fele az elmúlt egy évben legalább egy közlekedési vétséget elkövetett, minden negyedik sofőrt meg is bírságolt a közlekedési rendőrség - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A leggyakoribb szabálysértés a megengedett sebesség túllépése, amit a megkérdezettek 72 százaléka követett el. A sofőrök fele vezetés közben szabálytalan módon használja mobiltelefonját.

Gyakori még, hogy a gépjárművezetők nem kapcsolják be a biztonsági övet, szabálytalanul parkolnak, vagy műszakilag kifogásolható állapotban lévő autót vezetnek. A megkérdezettek 12 százaléka vezetett már alkoholos befolyásoltság alatt, 11 százalékuk pedig a piros jelzés ellenére is is áthajtott az útkereszteződésen.

A felmérésben azt is megkérdezték az autósoktól, hogy a nemrégiben bevezetett szigorúbb büntetések hatására változtattak-e a vezetési stílusukon. 64 százalékuk nemmel felelt erre. A megkérdezettek felét a büntetések nem rettentik el a szabálysértésektől. Ugyanakkor a gépjárművezetők 65 százaléka betartja a közlekedési szabályokat ott, ahol tudja hogy kamerák vannak felszerelve.

A sofőrök 53 százaléka kínált már kenőpénzt az őt megbüntetni kívánó rendőrnek. Az esetek 37 százalékában a közlekedési rendőr kért pénzt. Ennek összege általában 1000 és 3000 dinár között mozog (2700-8000 forint).