Egy nő egy 2011-es parkolási bírság miatt kapott felszólítást egy horvát ügyvédtől. Az illető emlékezett, hogy volt egy korábbi zágrábi büntetése, de nem gondolta, hogy azt 5 év után is megpróbálják behajtani. A tét 250 euró, illetve ha 8 napon belül fizetnek, akkor a késedelmi kamatról lemondanak - olvasható a portálon.

A hvg.hu munkatársa is kapott ilyen levelet egy sibeniki parkolási ügy miatt, amelynél 10 euró volt maga a büntetés, de a a tulajdonos kiderítésért ugyanúgy 86, a fordításért és postázásért pedig 34-34 eurót kellett fizetni.

A felszólító levelekben közös az is, hogy a parkolási társaságok nevében eljáró ügyvéd egy közvetítőként felkért budapesti ügyvéd segítségét ajánlja a felmerülő kérdések tisztázására.

Az 5 éves elévülési idő egyébként Horvátországban is érvényes, csakhogy azt nem a bírság kiszabásától számítják, hanem az autós beazonosításától. (Drágulnak a horvát sztrádadíjak.)

A horvát jog alapján ráadásul nem lehet reménykedni a magyar parkolási bírságolási gyakorlatban olykor beváló "lapításos elévülésben" sem: míg itthon érvényét veszti a követelés, ha fizető autós ellen egy éven belül nem indul végrehajtás, Horvátországban nincs ilyen.

A kép forrása: Pixabay.