Az amerikai kormány 25 százalékos vámot jelentett be több mint 800 kínai termékfajtára. A két ütemben bevezetni tervezett intézkedés éves szinten 50 milliárd dollárnyi kínai exportot érint.

Az Oxford Economics közgazdászainak szimulációs számítási modellje arra vall, hogy ha Kína összehasonlítható mértékű és kiterjedésű vámintézkedésekkel reagál - ahogyan azt a kínai kormány bejelentette -, az amerikai és a kínai gazdaság növekedése 2018-ban és 2019-ben 0,1-0,2 százalékponttal marad el a vámintézkedések nélkül elérhető ütemtől. Két ekkora gazdaság esetében ez a különbség is számít, és az ebből eredő bizonytalanság megterheli az üzleti bizalmat és a beruházásokat.

Mindemellett a kínai makrogazdasági politikától ezúttal csak korlátozott ellensúlyozó lépések várhatók a kínai és a globális növekedésre nehezedő nyomás enyhítésére. Az elmúlt évtizedben a kínai makrogazdasági ösztönző lépések többször is kulcsfontosságú növekedésvédő intézkedéseknek bizonyultak a világgazdaság "gyenge pillanataiban", az Oxford Economics szerint azonban most nem várható jelentős mértékű hasonló ellentételező intézkedés, mivel Peking hozzáállása a növekedési célokhoz az elmúlt időszakban átalakult, a hangsúly a mennyiségről a minőségre, a pénzügyi kockázatok és a hitelkiáramlás növekedésének mérséklésére került át.

Ráadásul a kínai hazai össztermék (GDP) éves összevetésben számolt növekedési üteme az első negyedévben 6,8 százalék volt, vagyis alaposan meghaladta a 6,5 százalék körül meghatározott hivatalos célszintet.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy a növekedésnek jócskán lassulnia kell a kínai szakpolitikai alapállás enyhüléséhez, így valószínűtlen a jelentősebb mértékű kínai gazdaságpolitikai ösztönzés.

A Moody's Investors Service gyorselemzése arra a következtetésre jut, hogy az amerikai vámintézkedések és az azokra adott kínai válaszlépések világkereskedelmi kihívást jelentenek, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok más partnerekkel is egyre élesebb kereskedelmi konfliktusba keveredik.

A Moody's szerint ha "a folytatódó adok-kapok" lépések gyengítik a fogyasztói bizalmat és csökkentik az üzleti szektor beruházási aktivitását az amerikai gazdaságban és máshol, akkor a vámintézkedések másodlagos hatásaként már a világgazdaság jelenlegi robusztus növekedési lendülete is lanyhulhat.

Más elemzőcégek véleménye szerint az amerikai vámintézkedések Európában is érdemi növekedési kockázatot jelentenek.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői az euróövezeti kilátásokról összeállított új tanulmányukban közölték: a valutaunió hazai össztermékének idei átlagos bővülésére szóló prognózisukat az eddigi 2,4 százalékról 2,1 százalékra, jövő évi növekedési becslésüket 1,9 százalékról 1,7 százalékra rontották.

Az acél- és alumíniumtermékekre érvényesített, Európát is érintő amerikai importvámokat az utóbbi időszak több más sorozatos sokkjával - köztük az olaszországi belpolitikai felfordulással - együtt most már érvényesíteni kell a növekedési előrejelzésekben.

Az Egyesült Államok június 1-jén az Európai Unióból, valamint a Kanadából és Mexikóból érkező acélra 25 százalékos, az alumíniumra 10 százalékos vámot vetett ki.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint az euróövezet különösképpen ki lenne téve egy esetleges globális kereskedelmi háborúnak, tekintettel masszív és szerkezeti jellegű együttes folyómérleg-többletére, és arra, hogy az exportból származik az összesített valutauniós GDP 30 százaléka, ami az amerikai hazai összterméken belül exportrészesedés kétszerese - írta az MTI.