Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az évente nyolc alkalommal kiadott Bézs Könyvben - amely a Fed 12 tagbankjának helyzetértékelését összesíti - azt írták: július-augusztusban továbbra is "mérsékelt" volt a béroldali nyomás, és ez várhatóan a következő néhány hónapban is így marad.

A bérek emelkedése magasabb inflációt eredményez. A Fed korábban többször utalt rá, hogy amíg nincs béroldali inflációs nyomás, addig nem indokolt az irányadó kamat emelése.

A jelentés szerint egyelőre csak a magasan képzett munkaerő esetében - azon belül is elsősorban egyes informatikai és mérnöki állásokban - nőttek a bérek a munkaerőhiány miatt.

Az árak csak mérsékelten emelkedtek, és a fogyasztói kiadások nem változtak érdemben a legtöbb Fed-tagbank illetékességi területén - olvasható a jelentésben, amelyet ezúttal a San Franciscó-i tagbank állította össze az augusztus 29-ig begyűjtött adatokból.

Az infláció immár 4 éve elmarad az amerikai jegybank 2 százalékos céljától, és a Fed pénzügypolitikai döntéshozói vonakodnak kamatot emelni, amíg ebben nincs változás. Az amerikai tartalékbankrendszer hét év után tavaly decemberben fölemelte a zéró közeli szintről az alapkamatot, de ezt a lépést azóta nem követte újabb.

A jelenlegi piaci konszenzus szerint decemberig biztosan nem emel kamatot a Fed. Az intézmény nyíltpiaci bizottsága általában figyelembe veszi a Bézs Könyv megállapításait, amikor meghozza monetáris politikai döntéseit.