A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet keddi bejelentése szerint az igazgatótanács tagjai "nagy számban" szavaztak arra, hogy felkérik a bank kormányzóit - vagyis az EBRD részvényes országainak és szervezeteinek képviselőit - az Oroszországgal és Fehéroroszországgal szembeni határozott fellépésre az ukrajnai háború miatt - írja az MTI.

A kormányzótestület jóváhagyása esetén az EBRD határidő megjelölése nélkül felfüggesztené Oroszország és Fehéroroszország hozzáférését a bank finanszírozási forrásaihoz és szakértői tevékenységéhez.

Az EBRD kormányzóinak harminc napon belül kell szavazniuk az igazgatótanács által javasolt határozatról, a bank alapítóokmányának azon cikke alapján, amely kivételes körülmények között lehetővé teszi, hogy az EBRD felfüggessze a tagországok hozzáférését a pénzintézet forrásaihoz.

A szabályok értelmében a határozat elfogadásához az szükséges, hogy az igazgatótanács javaslatát a szavazati jogok legalább négyötödét birtokló EBRD-tagok kormányzói legalább kétharmados többséggel jóváhagyják.

Az EBRD 71 ország, valamint az Európai Unió és az Európai Beruházási Bank (EIB) tulajdona. Az egyes tulajdonos országok és szervezetek szavazati joga arányos az EBRD tőkeállományából általuk lejegyzett tőke értékével.

Az EBRD tanulmányozza annak lehetőségét is, hogy rendkívüli finanszírozási csomagot állítson össze működési területe számára - írja az MTI. E csomag része lehetne likviditási támogatás a magánszektor és a közszféra, valamint az ukrajnai háborús övezetből érkező menekültek beáramlásától érintett helyi települési hatóságok részére. Ez kézzelfogható jelképe lenne Ukrajna, valamint az ukrajnai válság által érintett más országok támogatásának - hangsúlyozza az EBRD keddi közleménye.

Az EBRD-finanszírozások legnagyobb egyedi felvevője korábban minden évben Oroszország volt, de a bank részvényes országai 2014-ben, a krími válság nyomán azt az informális iránymutatást adták, hogy az EBRD - összhangban a Moszkvával szemben akkor meghozott nemzetközi szankciókkal - ne kezdjen új finanszírozási programokat Oroszországban. Ezt a döntést tenné hivatalossá - és terjesztené ki Fehéroroszországra is - az EBRD igazgatótanácsának keddi javaslata a kormányzótestület jóváhagyása esetén.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.