Az Európai Unió legnagyobb gazdasága az idén 2,7 százalékkal nő az új előrejelzés szerint. A tanács a legutóbbi, márciusi prognózisában még 3,1 százalékos bővülést valószínűsített 2021-re.

Jövőre viszont már 4,6 százalékkal növekedhet Németország hazai összterméke (GDP), szemben a tavasszal jelzett 4 százalékkal - idézi az MTI.

Nyáron folytatódott a kilábalás a koronavírus-világjárvány első hullámai okozta válságból, de a növekedést visszafogta az autógyártástól az építőiparig egy sor ágazatot sújtó alapanyag-, nyersanyag- és alkatrészhiány. Ezek az úgynevezett szűk ellátási keresztmetszetek a következő hónapokban is veszélyeztetik a német gazdaság fejlődését, és a járvány egyre erősödő negyedik hulláma is komoly kockázat.

Viszont ha a szűk ellátási keresztmetszetek okozta gondok gyorsabban megszűnnek, lehetőség nyílik arra, hogy a felgyülemlett fogyasztói és beruházási kereslet dinamikusabb fellendülést eredményezzen - emelték ki az elemzésben.

Az évtizedes csúcsra - októberben 1993 augusztusa óta a legmagasabbra, 4,5 százalékra - emelkedő infláció a vizsgált időszakban mérséklődhet, de továbbra is viszonylag magas marad, az idén éves átlagban 3,1 százalék, 2022-ben 2,6 százalék lehet - tették hozzá. Figyelmeztettek, hogy a ellátási gondok elhúzódása, a bérek emelkedése és az energia drágulása miatt az átmenetinek tekintett árfelhajtó tényezők tartósan magasabb inflációs rátához vezethetnek.

A gazdasági bölcsek tanácsa öt tagból áll, az államfő nevezi ki őket a szövetségi kormány javaslatára, megbízatásuk öt évre szól. A mintegy húsz szakértővel együtt tevékenykedő független testület évente kétszer készít előrejelzést a német gazdaságban várható folyamatokról, és elemzést a gazdaság állapotáról. Az elemzésben javaslatokat fogalmaznak meg, amelyeket a kormánynak nem kötelező elfogadni.

A testület - amely átmenetileg négy tagból áll, mert az egyik hely betöltésének folyamata még nem ért véget - új elemzésében a többi között azt javasolta az éppen formálódó új szövetségi kormánynak, hogy igyekezzen kihasználni azt az igen jelentős lendületet, amelyet a járvány adott az élet egyre több területét átható digitalizációnak. Mint írták, az úgynevezett klímasemleges - az éghajlatváltozást fokozó gázok kibocsátásában a nettó nulla szint elérésére törekvő - gazdaság kiépítése mellett a gazdaság digitalizációjának előmozdítása a legnagyobb kihívás. Ehhez a kormány főleg az élethosszig tartó tanulás támogatásával tud hozzájárulni.