"Az Egyesült Arab Emírségek Külügyminisztériuma és Nemzetközi Együttműködési Minisztériuma megerősítheti, hogy [az országunk] humanitárius okokból befogadta az országba Asraf Gáni elnököt és családját" - közölte a minisztérium.

Gáni az Afganisztánból való távozását követő vasárnapi Facebook-bejegyzésében közölte, hogy a vérontás elkerülése érdekében döntött a távozás mellett. A tálibok most "egy új történelmi próbatétel előtt állnak" - tette hozzá: "Vagy megvédik Afganisztán nevét és becsületét, vagy más helyeket és hálózatokat helyeznek előtérbe".

"Ahhoz, hogy legitimitást szerezzenek és megnyerjék az emberek szívét, a táliboknak biztosítékot kell adniuk Afganisztán minden emberének, törzsének, különböző rétegeinek, testvéreinek és asszonyainak, világos terveket kell megosztaniuk a nyilvánossággal" - írta Gáni a CNN szerint.

Távozását az Egyesült Államok afganisztáni kivonulása idézte elő, amely szabad utat nyitott a tálibok előtt, hogy felvegyék a harcot az afgán biztonsági erőkkel és legyőzzék őket. A múlt héten nagyvárosok és tartományok sorra kerültek a tálib harcosok kezére, alig vagy egyáltalán nem tanúsítva ellenállást.

Az amerikai hírszerzés elemzői azt jósolták, hogy több hétbe telik, amíg a kabuli polgári kormány a tálibok kezére kerül. Augusztus 15-én azonban a tálibok átvették az irányítást a fővárosi elnöki palota felett, miközben Gáni csendben távozott.