Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Azzal számolok, hogy Andrej Babis rendszeresen tájékoztatni fog tárgyalásai állásáról. Abban a pillanatban, amikor azt mondja, hogy megvan a legkevesebb 101 biztos támogató, akkor miniszterelnökké nevezem ki" - mondta el Milos Zeman államfő a képviselőházban megtartott rövid sajtótájékoztatóján. Ennél több részletet nem mondott.

Andrej Babis jelenlegi kormánya felállításánál nem kapott ilyen feltételt, ezért Babis kisebbségi kabinetet alakított. Zeman ezt azzal magyarázta, nem akarta, hogy Babis a kormányalakítási tárgyalásokon zsarolható legyen. Csehországnak azóta nincs többségi kormánya, hogy október 20-21-én egyik párt sem szerzett abszolút többséget. Azóta gyűrik egymást a pártok a kormányalakításért. Babis pártja, az ANO akkor úgy nyert, hogy több korrupciós ügyben is nyomoznak ellene. Egy szabadidőközpont uniós támogatása miatt vádemelést javasolt ellene a rendőrség.

A lépés azért is meglepő, mert Milos Zeman a 2013-as képviselőházi választás utáni kormányalakításkor Bohuslav Sobotka miniszterelnökké kinevezése előtt megkövetelte, hogy Sobotka hozza el neki 101 képviselő támogató aláírását.

A fotó forrása: AFP PHOTO/Michal Cizek.