A hosszú távú befektetésnek a dokumentum azokat a beruházásokat tekinti, amelyek a gazdaság termelékenységét és az ipari kapacitásokat bővítik. A zöld könyv négy olyan forrást azonosít, ahonnan a befektetendő tőke származhat: a kormányok, a vállalatok, a háztartások és a közvetlen külföldi tőkebefektetők. A dokumentum arra is kitér, hogy az EU-ban a megtakarítások bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 20 százalék körül van, és ez az adat a világ más térségeihez képest kedvező.

A zöld könyv szerint az európai gazdaság hosszú távú finanszírozásának javításához négy, egymással is összefüggő területen kellene lépéseket kezdeményezni: javítani kellene a pénzügyi intézmények képességét a hosszú távú befektetések kanalizálására, valamint a pénzpiacok hatékonyságát és eredményességét, hogy hosszú távú finanszírozásra alkalmas eszközöket kínáljanak. Emellett a bizottság olyan intézkedésekre is javaslatokat vár, amelyeknek köszönhetően a kis- és középvállalkozások (kkv) könnyebben juthatnak hosszú lejáratú banki és egyéb forrásokhoz, valamint az általános gazdasági környezet is kedvezőbbé válik a hosszú távú beruházások számára.

A bizottság úgy értékeli, hogy a gazdasági válság miatt a pénzügyi szektor nem képes elegendő, hosszú lejáratú forrást juttatni oda, ahol arra szükség lenne, miközben a gazdasági növekedéshez kiszámítható hosszú távú finanszírozás kell.

Michel Barnier belső piaci biztos a zöld könyv ismertetésekor annak a véleményének adott hangot, hogy ideje változtatni azon a rövid távra tervező befektetési szemléleten, amely az elmúlt évtizedekben meghonosodott Európában. Ennek az ideje lejárt - hangoztatta Barnier, aki szerint a pénzügyi eszközök és befektetések helyett a termelést szolgáló hosszú távú beruházásokra van szükség.

"Fontos és összetett feladat biztosítani azt, hogy a gazdaság és a pénzügyi szektor - beleértve a bankokat, biztosítókat és nyugdíjalapokat is - finanszírozni tudja a hosszú távú beruházásokat. Azonosítanunk kell, hogy mi az, ami ezt akadályozza, és mit kell tennünk, hogy felszámoljuk az akadályokat" - ismertette a zöld könyv célját Barnier.

A hagyományos problémák felvetésére szolgáló zöld könyvben az Európai Bizottság harminc kérdést fogalmaz meg ezzel kapcsolatban, amelyre a válaszokat június 25-ig elektronikus levélben várja a brüsszeli testület.