A bruttó hazai termék 0,9 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedben az egy negyedévvel korábbihoz képest, a növekedési ütem így gyorsult a harmadik negyedévi 0,8 százalékhoz képest, és meghaladta a 0,5 százalékos bővülést jósló elemzői konszenzust is.

A történelmi csúcsokat döntő frankárfolyam ellenére a svájci termékek egyre kelendőbbek külföldön, az árukivitel 3,2 százalékkal haladta meg az előző negyedévit, ami jóval nagyobb növekedés, mint amekkora a megelőző két negyedévben végbement. Elsősorban a vegyipari termékek exportja nőtt. Ugyanakkor a szolgáltatásoknál az erős frank visszavetette az exportot, ezen a területen 5,8 százalékkal csökkent a kivitel.

Éves összevetésben 3,1 százalékkal nőtt a GDP, míg az elemzők átlagosan 2,8 százalékra számítottak. A közösségi fogyasztás 1,2 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben az előző negyedévhez képest. A magánfogyasztás 0,3 százalékkal emelkedett. A vállalati beruházások 6,3 százalékkal nőttek, az építőipar teljesítménye pedig 1,2 százalékkal bővült.

Tavaly az év egészében 2,6 százalékkal bővült a gazdaság a berni kormány gazdasági államtitkárságának (SECO) adatai szerint. Egy évvel korábban, a válságos 2009-ben 1,9 százalékkal csökkent a GDP Svájcban.

A nemzeti bank (SNB) arra számít, hogy az idén lassul a növekedés üteme, a GDP 1,5 százalékkal nőhet 2011-ben. Elemzők szerint azonban az SNB előrejelzése pesszimistának bizonyulhat, és a monetáris politika irányítója a kedvezőbb gazdasági folyamatok hatására a vártnál hamarabb, akár már júniusban emelheti az alapkamatot.