Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ülésen sor került a lengyel kormány hivatalos meghallgatására az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig példátlan jogállamisági eljárás részeként. A záró sajtótájékoztatón az EU soros bolgár elnökségének képviselője úgy vélekedett, hogy nincs szükség újabb meghallgatásra, mert a felek mindegyike részletesen ismertethette a véleményét, elegendő idő állt rendelkezésre, ezért a következő találkozón a tárcavezetők értékelni fogják a helyzetet és döntenek a további lépésekről.

Timmermans leszögezte: a bizottság és ő maga személy szerint is nyitott marad a párbeszédre az előrelépés reményében. Hozzátette, hogy Brüsszelnek és Varsónak nem kell mindenben egyetértenie, de elengedhetetlen a közös jövő szempontjából, hogy bizonyossággal ki lehessen mondani: elhárult az európai alapértékek rendszerszintű megsértésének veszélye Lengyelországban - számol be az MTI. (Varsó beszólt Brüsszelnek - az érvek ismerősek.)

Újságírói kérdésre válaszolva az alelnök rámutatott, a bizottság még határozhat úgy, hogy kötelezettségszegési eljárást indít a legsürgetőbb ügyben amiatt a konkrét jogszabály miatt, amelynek értelmében július elején kényszernyugdíjaznák a varsói legfelsőbb bíróság minden harmadik jelenlegi tagját.

Az Orbán-kormány szerint nincs itt semmi látnivaló

A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatában tiltakozását fejezte ki az eljárással szemben, amelyet boszorkányüldözésnek minősített. Takács Szabolcs úgy vélekedett, hogy "Brüsszel meg akarja büntetni a bevándorlást elutasító országokat, és politikai nyomásgyakorlásra használja a jogi eljárásokat".

A bizottság "a diszkriminációmentesség, a törvény előtti egyenlőség és a megfelelő eljáráshoz való jog értékeit figyelmen kívül hagyva, hatáskörein újfent túlterjeszkedve citálta a lengyel kormányt" a tagállami kormányokat tömörítő tanács elé. Mint írta, Magyarország kezdettől fogva ellenezte a hetes cikk szerinti eljárást, mivel az "részrehajló, politikailag motivált, megalapozatlan és igazságtalan", .

"Lengyelország számíthat Magyarországra, nem fogunk semmilyen hazug politikai támadáshoz asszisztálni" - közölte Takács, aki szerint veszélyes precedenst teremt a Varsóval szembeni eljárás.

Képünk forrása: AFP photo/Emmanuel DUNAND