A politikus a kijevi fejleményekre reagálva a rövid üzenetnél hosszabb közleményt is kiadott, amelyben ismerteti, hogy az uniós külügyminiszterek csütörtöki ülésükön megvizsgálják majd ezeknek a célzott intézkedéseknek a lehetőségét, Van Rompuy konkrétan pénzügyi szankciókat és vízumkorlátozást, vagyis beutazási tilalom elrendelését tartja elképzelhetőnek azokkal szemben, akik felelősek az erőszakért.

"Elítéljük, hogy az ukrán hatóságok túlzott mértékű erőt alkalmaztak. Minden felet felszólítunk, hogy tartózkodjon az erőszaktól" - áll Herman Van Rompuy közleményében, amelyben a felelősök elszámoltatását sürgeti, valamint felszólítja az ukrán hatóságokat, hogy biztosítsák az alapjogok védelmét és érvényesülését.

A volt belga kormányfő közleményében azt is világossá teszi: az EU továbbra is kész, hogy aláírja és megvalósítsa Ukrajnával a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást, ha a kijevi vezetés bizonyítja, hogy kiáll a szabad, egységes és demokratikus Ukrajna, valamint a társulási szerződésben lefektetett értékek mellett.