Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyolcadik szankciós csomag jóváhagyása az Európai Unió határozott válasza arra, hogy Oroszország bejelentette Ukrajna négy régiójának, a donyecki és a luhanszki "népköztársaság", valamint Herszon és Zaporizzsja megye jogellenes annektálását - közölte Edita Hrda Twitter-üzenetében az MTI híre szerint.

Az Európai Bizottság szeptember végén tett javaslatot az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciócsomagra. A korlátozó intézkedések között az EU megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes vegyi anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára, valamint megtiltja az uniós állampolgárok számára, hogy orosz állami vállalatok vezető testületében szerepet vállaljanak. Szorgalmazza továbbá annak a jogalapnak a megállapítását is, amely alapján meghatároznák az orosz kőolaj árának felső határát.

Az új exporttilalmak gyengíteni fogják Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét azzal a céllal, hogy megfossza a Kreml katonai képességét a kulcsfontosságú technológiáktól. Oroszországnak nem szabad hasznot húznia az európai tudásból és szakértelemből - nyilatkozta szeptember végén a nyolcadik szankciós csomagról Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a sajtótájékoztatón.

 

Amennyiben a tagállamoknak nincs ellenvetésük, az intézkedés közzétételét követően azonnal érvénybe léphet - tette hozzá Edita Hrda cseh nagykövet.